eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Háromszáz forintért nem lehet kirúgni a pénztárost

Erfurtban a szövetségi munkaügyi bíróság annak a pénztárosnőnek adott igazat, akit egy berlini élelmiszerüzlet vezetője 2008 elején azonnali hatállyal elbocsátott, mert saját magának váltotta be egy vásárló ott felejtett üvegbetét-díját. A döntéssel végleg lezárult a Németországban Emmely néven elhíresült ügy, amely a munkaügyi bíróság korábbi döntései ellen hangolta a társadalom jelentős részét.

A német szövetségi munkaügyi bíróság nem adott helyt a Tengelmann konszernhez tartozó Kaiser's élelmiszerüzlet keresetének, amelyben lopással vádolva indokolták egyik pénztárosnőjük elbocsátását.

Az ügy 2008 januárjára nyúlik vissza, amikor a Kaiser's üzletvezetője egy üvegbetét-számlát adott át a nőnek, mondván, ha jelentkezik a tulajdonos, adja át neki az 1 euró 30 centes (vagyis a nagyjából 300 forintos) bónt.

Miután egy hónap múlva sem jelentkezett senki a betétdíjért, a pénztáros beváltotta és levásárolta a bónt, mire a cég vezetője lopással vádolva azonnal elbocsátotta. A döntés ellen a volt alkalmazott a bírósághoz fordult, amely mind első-, mind pedig másodfokon elutasította keresetét, és fellebbezésnek sem adott helyt.

Miután a nő azzal fenyegetőzött, hogy ügyével a német alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul, az Erfurtban működő szövetségi munkaügyi bíróság vette magához a keresetet.

A bíró a munkaadót elmarasztaló döntést azzal támasztotta alá, hogy elegendő lett volna egy írásbeli figyelmeztetés a Kaiser's részéről, miután a pénztáros feladatvégzésével kapcsolatban az elmúlt 30 évben semmilyen kifogás sem merült fel.

A határozat ellen nincs fellebbezés, ezért az élelmiszerüzlet azonnali hatállyal visszahelyezte állásába egykori alkalmazottját. Szakszervezeti körök az elmúlt hónapokban mindent megtettek az ügy érdekében, és nemcsak a nő védőügyvédjét fizették, hanem közvetve részt vettek a Kaiser's-szal szembeni vásárlói bojkott szervezésében is.

Az erfurti bíróság döntése után a pénztárosnő szinte diadalmenetben távozott az igazságügyi intézmény épületéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×