eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Még ma bíróság elé állítják a merénylet gyanúsítottját

Ma áll bíróság elé a sikertelen hétvégi, New York-i autós merénylet gyanúsítottja. A pakisztáni születésű amerikai állampolgárt az egyik New York-i repülőtéren tartóztatták le az éjszaka.

Új tűnik, a hajtóvadászat meghozta az eredményt: helyi idő szerint éjfél körül állították meg New York-i Kennedy repülőtéren a Pakisztánban született, de amerikai állampolgár Faisal Shahzadot, akit a vámosok ismertek fel.

A férfi éppen egy Dubajba induló gépre akart felszállni. A hatóságok elmondták, hogy Shahzad nemrég tért vissza Pakisztánból, ahol a felesége él. A média megpróbált kapcsolatba lépni más hozzátartozóival, de Connecticut államban bejegyzett otthoni telefonját kikapcsolták.

Shahzad kedden áll bíróság elé, de egyelőre nem ismertették az ellene felhozott vádakat.

Az este a hatóságok még csak "komoly előrelépésről" beszéltek a sikertelen Times Square-i robbantó ügyében, és közölték, hogy egy második személyt is keresnek. Egyelőre nem teljesen világos, hogy Shahzad-e az, akit a médiában is bemutatott videofelvételen látni, bár a hatóságok most már azt mondják: az a férfi egyszerű járókelő is lehetett.

A rendőrök a sikertelen merénylethez használt terepjáró eredete után kutatva jutottak el a gyanúsítottig. Előkerült a volt tulajdonos, aki azt mondta, hogy készpénzért adta el nemrég a kocsit. A járműre később egy már bezúzott autó rendszámtábláját tették fel, az azonosítószámot eltűntették a műszerfalról, viszont a motoron rajta maradt egy kód. Így találták meg az eredeti tulajdonost.

A hatóságok továbbra sem fogadják el, hogy a pakisztáni tálibok akarták elkövetni a merényletet és azt mondják: egyelőre nem találtak indítékot. A Nissan Pathfindert a Comedy Central tévécsatornát birtokló Viacom médiacég székháza előtt parkolták le. Az adón nemrég ment le a szatirikus animációs sorozat, a South Park ama epizódja, amelyben Mohamed próféta medvejelmezt viselt.

Úgy tűnik, a támadó, vagy támadók nem voltak tisztában azzal, hogy május elsején New Yorkban is szoktak tüntetéseket tartani és az arizonai bevándorlási törvény miatt is tiltakozásokra számítottak a hatóságok. Emellett az ENSZ-ben felszólaló Mahmúd Ahmedinedzsád iráni érkezése miatt is szigorították a biztonsági intézkedéseket.

Közben Barack Obama elnök személyesen hívta fel Duane Jackson utcai árust, és megköszönte neki, hogy értesítette a rendőröket, miután meglátta, hogy füstöl a terepjáró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×