INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nagy-Britanniában csak a szavazás időtartamára vonatkozik a kampánycsend

Infostart / InfoRádió
Nagy-Britanniában a kampánycsend csak a szavazás óráira vonatkozik. Más megkötés nincs, ha csak az nem, hogy a szavazóhelyek közelében, száz méteres körön belül nem szabad választási pártpropaganda anyagot elhelyezni.

Mivel a választás egyfordulós és többségi rendszerű, és nincsenek listák, amelyekről a parlamentbe lehetne jutni, hanem minden mandátumért egyénileg vívják meg a harcot a benevezett képviselőjelöltek - az ország vezető politikai személyiségei is - a küzdelem végkimenetele órákon belül kiderül.

Így négy évenként a televíziók legizgalmasabb és legnézettebb műsorai a választási közvetítések. A legnagyobb műsorszolgáltatók között elszánt küzdelem folyik a nézők megnyeréséért, a legjobb kommentátorok és riporterek, műsorvezetők szerepelnek, a forgatócsoportok mindenhol jelen vannak. A szavazókerületek pedig egymással versengenek abban, hogy hol fejeződik be elsőnek a számlálás.

A távoli skót szigetekről olykor csak másnap kora reggel fut be a végeredmény, máshol újraszámlálást rendelhetnek el, és emiatt akár huszonnégy órás késést is szenved a győztes kihirdetése, de ezek a körülmények nem gátolják meg a közvetítések azonnali megkezdését, amint lezárultak az urnák.

Kampánycsend meghosszabbítás nincs. Aki nem lépett be kora reggeltől estig, a megadott időn belül a szavazóhelyiségbe, az előtt becsukják az ajtót. S néhány órán belül özönleni kezdenek az eredmények, számolgatás indul arról, hogy melyik párt lesz kormányon a következő négy év során.

A május hatodikán sorra kerülő brit parlamenti választás különösen izgalmas lesz. Jelenleg, a közvélemény-kutatások összesített adatai szerint az ellenzéki konzervatív párt kilenc ponttal vezet a kormányzó Munkáspárt előtt. Ez, beleszámítva a harmadik jelentős politikai erő, a liberális párt által megszerezhető mandátumokat, nem elegendő a parlamenti többséghez.

Előfordulhat, hogy a választás győztesének egyezkednie kell a liberális demokratákkal, hogy megalakulhasson az új kormány.


A címlapról ajánljuk