INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

Állampolgárság vagy burka - együtt nem megy

Infostart

A francia integrációs és nemzeti identitásért felelős miniszter azt javasolja François Fillon kormányfőnek, hogy utasítsa el annak a marokkói származású férfinak a honosítási kérelmét, aki feleségét az egész testet eltakaró fátyol viselésére kényszeríti. Eric Besson azt írja az erről szóló határozat-tervezetében, hogy az illető általában is "diszkriminatívan" viszonyul a nőkhöz, nem fog velük kezet, miközben a fiúk és a lányok elválasztásának a híve nemcsak a társadalomban, hanem a családon belül is.

Az ügy januárban már a legmagasabb adminisztratív fórumot, az állami tanácsot is megjárta, és az ott székelő bírák jóváhagyták az integrációs miniszter döntését, az erről szóló határozatukban pedig úgy fogalmaztak, hogy a férfi által vallási megfontolásokból választott életmód "nem összeegyeztethető a köztársaság értékeivel", ezért nem teljesíti a honosításról szóló törvény feltételeit.

A muzulmán nők egész testét és arcát eltakaró fátyol kérdése hónapok óta téma Franciaországban, a kormányzó Népi Mozgalom Uniója be akarja tiltani viselését a köztereken és az állami intézményekben. S bár egyelőre még nem született erről törvény, az állam adminisztratív eszközökkel igyekszik büntetni ezt a viseletet.

A most elutasított férfi előtt az állami tanács legutóbb 2008-ban hagyott helyben egy hasonló döntést: akkor egy elfátyolozott nőtől tagadták meg az állampolgárságot, aki egyébként szintén marokkói származású volt.

Az anyagtól és szabástól függően burkának vagy nikábnak nevezett fátyolról zajló vitát a társadalom és a politikai pártok egy része diszkriminatívnak és méltatlannak tartja. Az egyik ellenző, a forradalmi kommunisták pártjából alakult Új Antikapitalista Párt például azzal igyekszik feltűnést kelteni, hogy az ország déli régiójában egy elfátyolozott muzulmán nőt indít a helyhatósági választásokon.

A jelölés kapcsán a trockista törpepárt vezetője a francia lapok fogalmazásával élve "szemrebbenés nélkül azt merte mondani", hogy egy nő egyszerre lehet feminista, világias szemléletű és viselheti az ominózus fátylat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018