eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Haitin mindenki lő, akinek fegyvere van

A sokáig elmaradt segély miatt időről-időre fellángol az erőszak a földrengés sújtotta Haiti fővárosában. Az emberek az összedőlt boltokat fosztogatják, de akadnak olyanok, akik másokat rabolnak ki. Az Egyesült Államok szerint további 3,5 ezer békefenntartóra lenne szükség.

A házakhoz, épületekhez hasonlóan a szociális ellátórendszer is összeomlott Haitin, és Port-au-Prince-nek vannak olyan kerületei, ahol a fegyver az úr. A földrengés nyomán közel négyezer rab szabadult ki a fővárosi börtönből - úgy, hogy néhány őrt is megöltek. A bandavezérek most ott folytatják, ahol elítélésük előtt abbahagyták, és ebben előnyükre van, hogy kevés a békefenntartó és a rendőr az utcákon.

Utóbbiak időről-időre próbálkoznak az elrettentéssel, és a kétségbeesett helyzetben szokatlan eszközökhöz folyamodnak. Az AP tudósítója tanúja volt, hogy egy rendőr hangosbeszélőn sürgette a lakosokat arra, hogy "öljék meg a bűnözőket, különben azok visszatérnek".

A bandatagok gyakran fegyverekkel veszik el másoktól az élelmet, vagy a fogyasztási cikkeket, amiket azok az összedőlt üzletek romjai alól kihúztak - kifosztva az éhezés miatt kényszerből fosztogatókat. Port-au-Prince-ben az egyik keresett cikk most a fogkrém, mert ha az ember bekeni vele az orrát, akkor az elnyomja a hullaszagot.

A Cité Soleil nyomornegyedben a túlélők egy része most azért hagyja el otthonát, mert megjelentek a bandavezérek. "Miközben mi embereket próbálunk kiásni a romok alól, ezek ránk akarnak támadni" - mondta egy rendőrfőnök. A negyedben három ember halt meg a kirobbant erőszakban és több nőt megerőszakoltak.

A Cité Soleilben általában járőröző brazil békefenntartók 18 katonája halt meg a földrengésben, és összedőlt főhadiszállásuk romjai alól a fosztogatók gyorsan elvitték a fegyvereket. A misszióvezető, helyettese és a rendőrfőnök halála mellett ez további csapás volt az ENSZ-erőkre. A rendőrök is sok embert vesztettek. Most, hogy a bűnözők felfegyverkeztek, még nehezebbé vált a rendfenntartás.

Helyi kommentátorok szerint a bandák kerülik majd, hogy szembeszálljanak az 1700 amerikai katonával és 2000 tengerészgyalogossal, akik megérkeztek Haitire. Amikor viszont azok elmennek, akkor akadályozni fogják az újjáépítést.

Több ezer lakos próbál elmenekülni a fővárosból az éhezés és az erőszak miatt, annak ellenére, hogy a sofőrök drasztikusan megemelték a jegyárakat. A távozók általában vidéki rokonaikhoz tartanak. Az egyik zsúfolt buszban öt órán át ültek az emberek, mire az elindult. A legtöbb lakos azt mondja, vissza akar térni, de hogy mikor, azt nem tudja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×