eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Súlyos gondokat okoz a német vasútnak a téli idő

Változatlanul súlyos gondot okoz a németországi vasúti közlekedésben a zord tél. A hó, a jég és a váltók gyakori befagyása miatt nem egyszer órás késéssel közlekednek a vonatok. A vagonok hosszadalmas ellenőrzése miatt több szakaszon - így a Berlin és München közötti fővonalon is - ritkították a járatokat.

A hétvégi hófúvások szinte teljesen megbénították a Balti-tenger menti vonatközlekedést. Az időközben beállt olvadást kihasználva sikerült helyreállítani a vasúti forgalmat Kiel, Hamburg, Lübeck és Rostock térségében is.

Ez azonban távolról sem jelenti, hogy a vonatok menetrend szerint közlekednek. Mint a vasúttársaság szóvivője elmondta, a repülőgépekhez hasonlóan a nagy sebességű ICE-szerelvényeket is rendszeresen jégteleníteni kell, ami sok időt vesz igénybe, és elvonja a szerelvényállomány egy részét.

Így sokfelé csak rövidebb ICE-járatokat tudnak indítani, ami zsúfoltságot okoz. Ezért gyakran a helyjeggyel rendelkező utasok megütközve tapasztalják, hogy hiába biztosították előre az ülőhelyüket, a jegyükön szereplő vagon hiányzik a szerelvényből. Így nem véletlen, hogy ezekben a napokban még a folyosón is állnak az utasok a német vonatokon.

Emellett hosszabbodik a menetidő is a befagyott váltók miatt. A Kölnből Nyugat felé induló ICE-szerelvények jelenleg csak a belga, illetve a holland határig közlekednek, ahol a Brüsszelbe vagy Amszterdamba tartó utasoknak egy lassúbb vonatra kell átszállniuk, és ez közel másfél órával hosszabbítja meg a menetidőt.

Köln és Berlin között sem sokkal jobb a helyzet, az utasoknak egyelőre jövő hétfőig ezen a szakaszon is szerelvényt kell váltaniuk, ami időveszteséggel és fáradsággal jár. A hatóságok azonban ismételten felhívták az utasok figyelmét, hogy az Európai Unió vonatkozó intézkedései értelmében egy óránál hosszabb késés, illetve a menetrendtől való eltérés esetén anyagi jóvátételre tarthatnak igényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×