INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

Vigadni akarnak szilveszterkor a britek

Infostart

A britek szilveszteri szokásai megoszlanak. Van aki sielni utazik, mások a tél zord szürkesége elől napfényes tájak felé indulnak el. A fiatalok minél zajosabb táncos partikra vágynak, az idősebbek meg jó szilveszteri vacsorára, esetleg egy kis tánccal kombinálva. A lényeg, hogy az új év beköszöntének pillanatában, akár otthon, akár máshol, vidám legyen a hangulat.

 Aki a havas telet kedveli, s Angliában nem találja, Európa síparadicsomai közül választ és ott ünnepli a szilvesztert. De indult túra Lappföldre is, háromnapos új év köszöntő kirándulás a rénszarvasok hazájába, ahol az ünnepi vacsora előtt, motoros szánon utazva, befagyott tavakon és havas erdőkön át tehet kirándulást a fehér tájak kedvelője.

Kontrasztként például a brazil túrát lehetett választani, Rióban január elsején kezdődik a nyári szünet, a Copacabana strandjain csodás tűzijáték kápráztatja el a szilveszterezőket.

Idén nincsenek költekező kedvükben az angolok és annyi baj van a repülő utakkal, hogy a legtöbben inkább helyben ünneplik az új esztendő eljövetelét. Elvégre Londonban is lesz pazar tűzijáték a Temze-parti óriáskerék körül, s aki ezt jól akarja látni, megtekintheti sétahajókról is. Kérdés, nem fordul-e esősre, szelesre az idő, mert a brit meteorológiai előrejelzés ilyesmit jósol. Tehát meglehet, hogy fedél alatt hangulatosabb lesz a londoni szilveszter.

A több ezer férőhelyes táncpaloták fergeteges partikat szerveznek, aki pedig az eleganciát választja, fizethet akár fejenként harmincezer forintnak megfelelő belépőt ötcsillagos szállodák korlátlan ivászati lehetőséget kínáló, műsoros esttel tarkított táncmulatságaira. Ugyanakkor számtalan londoni pub hajnalig tartó ingyen diszkóval várja vendégeit, a jelentős fogyasztás reményében.

Partizni, persze otthon is lehet, a csemege boltokból tonnaszám fogy a füstölt lazac, az italboltokból a francia pezsgő. A televízió műsora Angliában évről évre egyre rosszabb. Jó hír, hogy az ország új énekes sztárja, a hordóalakú csalogány, Susan Boyle, a japán tévé hagyományos szilveszteri Kohaku uta szasszen show-jában lép fel, és nem a hazai közönséget szórakoztatja.

Ha mást nem, azt viszont láthatják a brit tévénézők, amint a Big Ben méltóságteljesen elkongatja a tizenkettőt és felcsendül a skótok híres óévbúcsúztató dala, az Auld Lang Syne.

Mi, londoni magyarok, az időeltolódásnak köszönhetően, kétszer emelhetjük koccintásra pezsgős poharainkat. Tizenegykor, amikor Magyarországon éjfél van, meghallgatjuk a himnuszt, s egy órával később, amikorra itt is beköszönt az új év, elandalodhatunk az Auld Lang Syne hallatán.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018