eur:
401.27
usd:
369.81
bux:
75098.16
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Nyitókép: Pexels.com

Annyira a nyakunkon van a klímaváltozás, hogy az Antarktisz is elkezdett kizöldülni

A kontinens a közelmúltig az örök fagy és jég birodalma volt, csak nagyon kis részén telepedtek meg a növények. Ez azonban most változóban van.

A déli sarkvidék egy része drámai ütemben "zöldül" a globális felmelegedés miatt, műholdfelvétek tanúsága szerint az Antarktisz növénytakarója az elmúlt négy évben a tízszeresére nőtt - írja a USA Today cikke nyomán az atv.hu.

Thomas Roland, a tanulmány társszerzője, az Exeteri Egyetem munkatársa közleményében azt írta: "A tájat még mindig szinte teljes egészében a hó, a jég és a szikla uralja, és csak egy apró töredékét kolonizálta a növényvilág.

De ez az apró töredék drámaian megnőtt - ami azt mutatja, hogy még erre a hatalmas és elszigetelt vadonra is hatással van az ember okozta éghajlatváltozás."

A tanulmányban azt írják, minél melegebbé válik a déli kontinens, annál zöldebb lesz, az elmúlt 60 évben pedig jelentős hőmérséklet-növekedés volt tapasztalható. A felmelegedés mértéke a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget régióiban a legmagasabb, és sokkal gyorsabban zajlik, mint a globális átlagos felmelegedés.

A félszigeten a hőmérséklet 1950 óta több mint 3 Celsius-fokkal emelkedett, ami sokkal nagyobb emelkedés, mint a világ más részein.

Az Antarktiszi-félsziget pedig a globális átlagot meghaladó mértékben melegszik, és a tanulmány szerint egyre gyakoribbak a szélsőséges hőséges események a régióban.

Egy másik társszerző, Olly Bartlett, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa hozzátette: "Az Antarktiszon a talaj többnyire tápanyagban szegény vagy egyáltalán nem létezik, de a növényi élet növekedése szerves anyagot fog hozzáadni, és megkönnyíti a talajképződést - potenciálisan megnyitva az utat más növények számára. Ez megnöveli a nem őshonos és invazív fajok beérkezésének kockázatát, amelyeket esetleg turisták, tudósok vagy a kontinens más látogatói visznek magukkal."

Címlapról ajánljuk

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×