eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Pixabay

Új ajánlás: ne használjon senki ilyen típusú, bonyolult jelszavakat

Nem a komplexitással van baj, hanem a memóriánkkal.

Az Amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) új irányelveket adott ki a kormányzati információs rendszerek biztonságának megőrzésére, amelyek jelentős változásokat hoznak a jelszóhasználati gyakorlatokban. Az új ajánlások szerint a hosszabb, de könnyebben megjegyezhető jelszavak biztonságosabbak lehetnek, mint a bonyolult, véletlenszerű karakterekből álló kombinációk – írja a Portfolio.

A NIST új iránymutatása szerint a jelszavak bonyolultságának előnyeit gyakran ellensúlyozzák annak hátrányai. A számok, betűk és szimbólumok véletlenszerű kombinációjából álló jelszavakat nehéz megjegyezni, ami arra ösztönözheti a felhasználókat, hogy felírják vagy nem biztonságos helyen tárolják azokat. Ehelyett a NIST a hosszúságot javasolja a hatékonyság mérőszámaként.

Az új ajánlások szerint előnyösebb olyan hosszú szavakból álló sorozatot használni, amelyekre a felhasználó valóban emlékezni tud. Ez csökkenti annak esélyét, hogy a jelszót nem biztonságos helyen tárolják vagy többször használják, ami növelné a feltörés kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×