eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Krausz Ferenc Németországban élő Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója a Kossuth rádió stúdiójánál, mielőtt interjút adott a Vasárnapi újság című műsornak az MTVA Kunigunda útjai székházában 2023. október 6-án. A tudós Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia és Anne LHuillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikussal együtt kapja az idei fizikai Nobel-díjat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Portréfilm készül a Nobel-díjas Krausz Ferencről

Hét produkció, köztük a Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát feldolgozó dokumentumfilm elkészítését is támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az intézet ugyancsak támogatást nyújt a televízióba szánt alkotások között az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmnek, valamint a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit feldolgozó sorozatnak is - áll az NFI pénteki közleményében.

Azt írták: a televíziós döntőbizottság hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást. Ebből az egyik az a dramatizált dokumentumfilm, amely Krausz Ferenc fizikusról szól, aki kutatótársaival az attoszekundumos fényimpulzusokkal végzett kísérleteinek eredményeiért tavaly elnyerték a fizikai Nobel-díjat.

A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva a kutatások az emberiség mindennapjaira is hatást gyakorló jelentőségére.

A filmre 151,9 millió forintos támogatást nyújt az intézet - írták a közleményben.

Emellett A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát mutatja be. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a mintegy százezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás rendezi Elek Ottóval közösen. A sorozatra 198,5 millió forintos támogatást ítéltek meg.

Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban az ember és Isten közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül keresi az élő Istent. A hét epizódból álló dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs. A gyártók 35 millió forintos támogatást kapnak.

A közelmúltban elhunyt, közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt, Wittner Máriát előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban. A 200 nap című, Koltay Gábor rendezésében készülő dokumentumfilm Wittner Mária siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit is. Az alkotást az NFI 60 millió forinttal támogatja.

A Balaton-felvidék több helyszínén megrendezett, a Természetre hangolva című akusztikus koncertsorozat legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező,

akinek célja, hogy bemutassa a térség természeti kincseit és a magyar könnyűzene sokoldalú előadóit. Az elnyert támogatás összege 18,1 millió forint.

Zsigmond Dezső dokumentumfilmje az Éli az életét - Szabina című film folyatása lesz az Élik az életüket - Kárpátajai szilánkok című, 2006-os alkotásnak, így a kárpátaljai lány későbbi sorsát is nyomon követhetik a nézők. A film 11,9 millió forintos támogatást kapott.

Végül 53,9 millió forint támogatást szavaztak meg az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilmnek, amely Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes életét dolgozza fel. Ő volt az egyik első magyar utazó, aki Peru területére lépett, és húsz éven át a moxo-indiánok között szolgált hittérítőként a 18. században. A dokumentumfilmet Cséke Zsolt rendezi - közölték.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×