eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Magyar Tudományos Akadémia

Új köntös: megújult a Magyar Tudományos Akadémia arculata

Az új tipográfiával a jelen és a múlt egy olyan arculat keretében találkozik, ami egyszerre klasszikus és kortárs a tervezők szerint.

Két év múlva, 2025-ben ünnepeljük a Magyar Tudományos Akadémia alapításának 200. évfordulóját és a bicentenáriumhoz közeledve megújult a közintézmény arculata. Az MTA fontosnak tartja a hagyományok ápolását, ugyanakkor a vezetőség szükségesnek érzi a jelenkor vizuális kommunikációs elvárásaihoz és digitális környezetéhez való alkalmazkodást.

A közlemény szerint a változás legfontosabb eredménye, hogy az eredeti fő szimbólum, az Allegória című festmény mellé egy karakteres tipográfiai rendszer és logotípia került az arculat középpontjába.

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia jelképe, az Allegória című festmény 1831-ben készült Széchenyi István megrendelésére. A mű az osztrák Johann Nepomuk Ender alkotása. A képen Hébé, a görög mitológiában az ifjúság istennője, az örök életet adó nektár őrzője a tudomány és a művészet italával kínálja a sasként megjelenített magyar nemzetet.

Pajzsa közepén Magyarország címere, a kerületén körbefutó kép Attila és Leó pápa Róma előtti találkozását ábrázolja. A címer mellett jobbra Minerva (Athéné) istennő áll, aki éppen felhajtja Pannóniáról a fátylat. A táj hangulata borús, de a háttérben már kezd derülni. A kép alatt az Akadémia jelmondata olvasható: „Borúra derű.”

Fotó: Magyar Tudományos Akadémia
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia

Az MTA új arculata Katyi Ádám betűtervező Amen Display nevű betűcsaládjának felhasználásával készült, amely vizuálisan tükrözi az MTA alapértékeit és célkitűzéseit. Mint írják, ezzel az új tipográfiával a jelen és a múlt egy olyan arculat keretében találkozik, ami egyszerre klasszikus és kortárs, miközben egyszerű, tiszta kommunikációra ad lehetőséget. Az arculat színei kapcsán a tervezők az MTA eredeti festményének palettájából merítettek inspirációt, ezzel erősítve az Allegória és az intézmény közötti vizuális kapcsolatot.

Az új arculattal már sokan találkozhattak a Magyar Tudomány Ünnepének idei rendezvénysorozatán. Az MTA bízik benne, hogy az új vizuális identitás tovább erősíti kapcsolatát a tudományos közösséggel és a társadalommal.

A megvalósítás lehetőségét meghívásos pályázat útján a DE_FORM Design Agency nyerte el, melyet 2020-ban alapított Demeczky Nóra és Déri Enikő. A terveződuó kiemelkedő munkáik közé tartozik múzeumok, városok és egyetemek arculatának tervezése, filmek, fesztiválok, kiállítások grafikai világának kialakítása itthon és nemzetközi szinten.

A Magyar Tudományos Akadémia a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el. Köztestülete mintegy 19 ezer tagot számlál. A magyar tudományosság legrégebbi intézményét gróf Széchenyi István alapította, aki birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel erre a célra az 1825. november 3-án tartott pozsonyi országgyűlésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×