eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The Solar System - Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune & Pluto.
Nyitókép: Steve Allen / Getty

Elképesztő égi jelenség látható péntek estétől: felbukkan a bolygókirály

A Jupiter éppen a Nappal átellenes oldalra kerül, és nagyszerű látványt kínál, ráadásul hosszú ideig megfigyelhető marad.

A Naprendszer bolygókirálya, a Jupiter most pénteken, 2023. november 3-án kerül oppozícióba, azaz szembenállásba – írja a svabhegyicsillagvizsgalo.hu.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a Földről nézve a Nappal átellenes oldalon található, ezáltal egész éjszaka ragyog és mosolyog ránk. Azt is írják, hogy azért érdemes oppozíció környékén megfigyelni a külső bolygókat, így a Jupitert is, mert nagyjából ekkor érnek a legközelebb a Földhöz, így ekkor látszanak a legnagyobbnak és a legfényesebbnek.

A Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023. január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat hívjuk nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz, és oppozíciója során a Földhöz is. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete: akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.

A Jupiter oppozícióba nagyjából 13 havonta kerül, tehát jövő decemberben láthatjuk ismét ebben a helyzetben, bár ekkor kissé távolabb lesz tőlünk, mint most, ezért kicsit kisebbnek és halványabbnak láthatjuk majd.

A Jupitert nehéz eltéveszteni: az esték legfényesebb égitestje (ha a Hold éppen nem látszik), egészen addig uralja az égboltot, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos (Aries) csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet (Cetus) határán.

Jó hír a bolygó szerelmeseinek, hogy ez a csodálatos fényesség legalább Mikulásig tartja majd magát. A Jupiter egészen január végéig megfigyelhető lesz a delelési magasságán, teljes pompájában. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×