eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rho Ophiuchi and Antares region
Nyitókép: CHAO FU/Getty Images

Videón egy hatalmas, történelmi űrrobbanás

Egy 180 éve detektált esemény utóhatásáról van szó.

A Space.com cikke szerint a NASA Chandra űrtávcsövének két évtizednyi adatait felhasználva sikerült rekonstruálni egy csillag robbanásának hullámát – olvasható a 24.hu-n.

A time-lapse technológiával készült videó az 1999-es, 2003-as, 2009-es, 2014-es és 2020-as megfigyeléseken alapul, a szakértők ezek mellett az Európai Űrügynökség XMM-Newton műholdjának információit is elemezték. A felvétel az Eta Carinae néven ismert rendszer kitörésének történetét követi nyomon, ami két hatalmas csillagot tartalmaz. Az egyik égitest megközelítőleg 90, míg a másik körülbelül 30 naptömegű.

1843-ban egy hatalmas kitörést észleltek az Eta Carinae-ben, maga a robbanás 1200 és 1800 között következhetett be.

Az esemény a feltételezések szerint két csillag összeolvadásának eredménye volt – a rendszerben eredetileg három csillag lehetett. A friss videó azt mutatja, hogy a kitörés az első, 19. századi megfigyelés óta is nagy sebességgel terjeszkedik.

Az esemény során az Eta Carinae a Nap tömegének 10-45-szörösét lökte ki. Ezen anyag egy sűrű, gömb alakú gázfelhővé vált, amelyet ma Homunculus-ködnek neveznek. A nebula a kép közepén látható fényes kék felhő, amelyet a két csillag röntgensugárzása táplál. Maguk az objektumok túl közel fekszenek egymáshoz ahhoz, hogy külön-külön is megfigyelhetők legyenek.

Az égitestek körüli táguló, narancssárga gyűrű a röntgensugárzást jelöli, ami akkor keletkezik, amikor a kitörés felhevíti a csillagközi anyagot. A gyűrű alakja és tájolása hasonlít a Homunculus-ködhöz, ami arra utal, hogy a két struktúra azonos eredetű.

„Ezt a halvány röntgenhéjat az 1840-es évekbeli nagy kitörés robbanáshullámaként értelmeztük” – mondta Michael Corcoran, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa, az eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője, hozzátéve: a struktúra az Eta Carinae történetének egy olyan részét meséli el, amelyet egyébként nem ismerhetnének meg.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×