eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Rho Ophiuchi and Antares region
Nyitókép: CHAO FU/Getty Images

Videón egy hatalmas, történelmi űrrobbanás

Egy 180 éve detektált esemény utóhatásáról van szó.

A Space.com cikke szerint a NASA Chandra űrtávcsövének két évtizednyi adatait felhasználva sikerült rekonstruálni egy csillag robbanásának hullámát – olvasható a 24.hu-n.

A time-lapse technológiával készült videó az 1999-es, 2003-as, 2009-es, 2014-es és 2020-as megfigyeléseken alapul, a szakértők ezek mellett az Európai Űrügynökség XMM-Newton műholdjának információit is elemezték. A felvétel az Eta Carinae néven ismert rendszer kitörésének történetét követi nyomon, ami két hatalmas csillagot tartalmaz. Az egyik égitest megközelítőleg 90, míg a másik körülbelül 30 naptömegű.

1843-ban egy hatalmas kitörést észleltek az Eta Carinae-ben, maga a robbanás 1200 és 1800 között következhetett be.

Az esemény a feltételezések szerint két csillag összeolvadásának eredménye volt – a rendszerben eredetileg három csillag lehetett. A friss videó azt mutatja, hogy a kitörés az első, 19. századi megfigyelés óta is nagy sebességgel terjeszkedik.

Az esemény során az Eta Carinae a Nap tömegének 10-45-szörösét lökte ki. Ezen anyag egy sűrű, gömb alakú gázfelhővé vált, amelyet ma Homunculus-ködnek neveznek. A nebula a kép közepén látható fényes kék felhő, amelyet a két csillag röntgensugárzása táplál. Maguk az objektumok túl közel fekszenek egymáshoz ahhoz, hogy külön-külön is megfigyelhetők legyenek.

Az égitestek körüli táguló, narancssárga gyűrű a röntgensugárzást jelöli, ami akkor keletkezik, amikor a kitörés felhevíti a csillagközi anyagot. A gyűrű alakja és tájolása hasonlít a Homunculus-ködhöz, ami arra utal, hogy a két struktúra azonos eredetű.

„Ezt a halvány röntgenhéjat az 1840-es évekbeli nagy kitörés robbanáshullámaként értelmeztük” – mondta Michael Corcoran, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa, az eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője, hozzátéve: a struktúra az Eta Carinae történetének egy olyan részét meséli el, amelyet egyébként nem ismerhetnének meg.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×