eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A Debreceni Állat- és Növénykert július 1-jén született Simon nevű mosómedvéje (Procyon lotor) a sajtóbemutatón 2019. július 31-én. Az újszülött etetését, gondozását az anyja helyett az állatkert gondozójának kellett átvállalnia.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Cuki, de inváziós állatok szaporodnak Budapest környékén - videó

Vadon élő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben.

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai vizsgálják, milyen hatásuk van az inváziós emlősöknek a hazai őshonos állatfajokra. Talajra és bokrokra épített műfészkeket és fára szerelt odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, és vadkamerákkal vizsgálták a fészekrablókat. A képeken gyakran jelentek meg mosómedvék - közölte az intézmény.

A mosómedvék leginkább tojásokkal, hüllőkkel, békákkal, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. A közlemény idézte Katona Krisztiánt, a MATE egyetemi docensét, a kutatás szakmai vezetőjét, aki azt emelte ki, hogy

a mosómedvék viszonylag gyorsan szaporodnak, egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet.

Azt feltételezik, hogy Magyarországon valószínűleg fogságból szökött egyedek telepedtek meg a főváros szomszédságában és kezdtek el szaporodni. Amennyiben az állomány intenzív növekedésnek indul, az a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

A kutatók szerint csak néhány tucat egyed élhet jelenleg Magyarországon, és mivel jellemzően éjjel aktívabbak, ezért nem valószínű, hogy bárki találkozik velük. Ha ez mégis megtörténne, akkor azt ajánlják a szakemberek: ne közelítsék meg őket, mert haraphatnak és fertőzéseket terjeszthetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×