eur:
387.81
usd:
358.21
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Semmelweis Egyetem/YouTube

Egyszerű gyakorlattal legyőzhető ez a szörnyűséges probléma – videó

Minden ötödik páciens, aki szédüléses panaszokkal fül-orr-gégészeti szakrendelést keres fel, jóindulatú helyzetfüggő szédülésben, BPPV-ben szenved. Ugyan a betegség heves, ismétlődő, bizonyos fejhelyzethez kötődő szédüléssel jár, mégsem olyan súlyos betegségek okozzák, mint a stroke vagy az agydaganat.

A BPPV, vagyis a jóindulatú helyzetfüggő szédülés a leggyakoribb szédüléses betegség, amely során a belső fülben lévő érzékelősejtekről apró kalcium kristályok válnak le, és ezek bizonyos fejtartáskor ingerlik az érzékelősejteket – magyarázza a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense.

Szirmai Ágnes elmondása szerint nagyon jellemző, hogy a beteg úgy ébred reggel, hogy forog vele a világ, vagy éjszaka az ágyban forduláskor tör rá a szédülés, de csak az egyik irányba történő fejfordításkor. Legtöbbször tehát csak bizonyos fejhelyzetben jön elő a szédülés attól függően, hogy a belső fülnek melyik ívjáratában fordulnak elő a kristályok.

„Nagyon heves, forgó szédülés jelentkezik ilyenkor, ami általában egy percen belül lezajlik, de ha újra ugyanarra fordítja a beteg a fejét, akkor ismétlődik.

Gyakran jár jelentős szorongással, halálfélelemmel,

éppen ezért sokszor a beteg megnyugtatása az elsődleges feladat, hogy nem infarktus, stroke vagy agydaganat áll a háttérben – erre utal a jóindulatú megnevezés – ennek ellenére nagyon kényelmetlen betegség” – teszi hozzá a szakember.

Szirmai Ágnes arra is kitér, hogy ugyan ez a legtöbbször előforduló szédüléses betegség, és hiába tipikusak a tünetei, nagyon nehéz felismerni, mert a betegek legtöbbször éppen stroke-ra vagy infarktusra gyanakodva sürgősségi osztályra mennek a problémájukkal.

De a BPPV esetén sem a CT, sem az MRI nem igazol semmilyen elváltozást. „A betegséget úgy lehet kimutatni, ha a beteget ülő helyzetben kezdjük vizsgálni, elfordítjuk a fejét és hanyatt fektetjük. Ilyenkor a problémás oldalon jelentkezik a szédülés, és annak kísérőtüneteként egy kóros szemmozgás, úgynevezett szemtekerezgés is, de az egészséges oldalon nem történik semmi.”

A betegség ellen a leghatékonyabb terápia egy speciális torna, az Epley-manőver.

Ha a videóban látható mozdulatsort napi 1-2-szer a páciens elvégzi a beteg oldalról az egészséges irányba, néhány nap – vagy hét – alatt a szédülés rendeződik – mondja a szakember. Hatékonyak emellett az egyensúlygyakorlatok, amelyek a fej, szem, nyak és testmozgásokat hangolják össze, és segítenek bizonyos ingerekhez hozzászoktatni az egyensúlyrendszert.

Szirmai Ágnes szerint gyakran szédüléscsökkentő gyógyszer, szorongásgátló vagy akinél hányással, hányingerrel is jár a betegség, annál ez elleni tabletta, illetve kúp is szükséges lehet, de a legjobb gyógymódot a rendszeresen végzett torna jelenti.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×