eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Memory loss due to dementia. Senior man losing parts of head  as symbol of decreased mind function.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Forradalmi áttörést hozhat az új Alzheimer-gyógyszer

A betegség legkorábbi stádiumában alkalmazva csökkenti az agyi lerakódásokat korai klinikai kísérletek szerint.

A remternetug nagy dózisban alkalmazva nagy hatással volt az amiloid plakkok eltüntetésére, számoltak be az eredményekről egy svédországi konferencián – írja a CNBC. Az amiloid nevet viselő fehérje az Alzheimer-kóros betegek agyában halmozódik fel, megzavarva az agysejtek működését. A kutatók szerint az amiloidplakk-felhalmozódás az Alzheimer-kórban megfigyelhető kognitív hanyatlás első állomása.

Az Eli Lilly évtizedek óta dolgozik egy Alzheimer-kór elleni gyógyszer fejlesztéslén: az Alzheimer-kór elleni gyógyszer piacra dobására irányuló törekvésének folytatásával érkeztek. A remternetug a donanemab és a sikertelen solanezumabot követi. A remternetug és a donanemab az agyban lerakódott plakkokat célozza, míg a solanezumab az agyfolyadékban lebegő plakkokra koncentrált.

A kísérletben 41 korai Alzheimerben szenvedő páciens vett részt:

négyhetente placebót vagy termternetug-infúziót kaptak.

A gyógyszer a plakkok gyors és erőteljes ürüléséhez vezetett.

A remternetug vizsgálatban 41, az Alzheimer-kór korai stádiumában lévő beteg vett részt. Randomizálták őket, hogy négyhetente placebo vagy remternetug infúziót kapjanak különböző dózisokban. A plakk szintje dózisfüggő volt: a három legnagyobb dózisú remternetugot kapó betegek többségénél a vizsgálat 169. napjára eltűnt az amiloid plakk.

A vállalat folytatja a gyógyszer harmadik fázisú klinikai vizsgálatát, 2025-re várja ennek befejeződését.

Az eredmények szerint a donanemabnál erőteljesebb plakkeltávolításra képes a remternetug: a donamenab esetében fél év, 182 nap kellett ahhoz, hogy a résztvevők 40 százalékánál megszűnjenek a plakkok, ugyanakkor korai összehasonlításokat végezni, és abban sem lehetnek még a kutatók teljesen biztosak, hogy a plakkok eltűntével a kognitív funkciók javulnak.

A donanemab egyes esetekben agyduzzanatot alakított ki a páciensekben: szakértők szerint ez hasonló mértékben fordulhat elő mellékhatásként az új szernél is. Az Eli Lilly ezt a mellékhatást – az úgynevezett amiloiddal kapcsolatos képalkotási rendellenességet (ARIA) – a remternetugot kapó 24 betegből 10-nél észlelte. Ezen betegek közül egy beteg súlyos mellékhatás miatt abbahagyta a kezelést. ARIA-t más gyártók Alzheimert célzó szereinél is észleltek mellékhatásként: a Leqembi, a Biogen és az Eisai szereiis produkálta.

A Leqembi használatát várhatóan jövő nyáron engedélyezhetik Amerikában.

A világon minden harmadik másodpercben lesz egy új demens beteg: az Alzheimer-kór is a demencia egy formája, csak Amerikában több mint hatmillió embert érint. Hazánkban százezres nagyságrendben élnek idős emberek Alzheimer-kórral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×