eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Az álmatlanságban szenvedőknek nagyobb esélye lehet a szívrohamra

Egy friss kutatás szerint ha nem alszunk, az a szívünk egészségére is komoly hatást gyakorolhat.

A metaanalízisben korábban már publikált tanulmányok eredményeit fésülték össze: ezek azt sugallják, hogy az álmatlanság és a szívroham összefüggése nőknél a legerősebb - írja a CNN.

Martha Gulati, a Cedars-Sinai Smidt Szívintézet prevenciós igazgatója elmondta, aki nem vett részt a kutatásban. elmondta, hogy betegei többsége nő, valamint az álmatlanság jelentős kockázati tényező azon nők esetében, akiknek már volt bármilyen iszkémiás szívbetegségük. Ezeket a betegségeket a szív elégtelen várellátása okozza.

"Az álmatlanság nagyon gyakori: szinte mindenki megtapasztalja élete egy pontján. A becslések szerint két felnőttből egy akár csak rövid időre, stresszes időszakokban megküzd vele" - vélekedik Gulati.

Több mint egymilliós mintán vizsgálódtak

A friss metaanalízist amerikai, egyiptomi, szaúd-arábiai és pakisztáni kutatók végezték el, az alvászavar meglétének diagnosztizálásához pedig a következő három kritériumot sorolták fel:

  • az elalvás nehézsége
  • az ébredésmentes alvás nehézsége
  • korai felébredés és képtelenség a visszaalvásra.

Összesen 1 184 256 felnőtt 11 évnyi adatait vizsgálták Amerikából, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Németországból, Tajvanból és Kínából.

Univerzális a megállapítás

A teljes mintából 153 881 ember küzdött álmatlansággal, esetükben 1,69-szer akkora volt a szívroham aránya, mint azoknál, akiknek nem okozott gondot ez alvás. A szívrohamok száma így is alacsony volt: az álmatlanok 1,6 és a másik csoport tagjainak 1,2 százalékát érintette.

Nemre vagy korra való tekintet nélkül bizonyult igaznak az álmatlanság és a szívroham összefüggése.

Az éjjeli alvás hossza és a szívrohamok közt is találtak kapcsolatot: akik öt órát aludtak vagy kevesebbet, azoknak 1,56-szor nagyobb esélye volt a szívrohamra, mint azoknak, akik 7-8 órát aludtak. A sok alvás azonban nem feltétlenül bír protektív hatással: a 9 órát alvók rizikója a szívrohamra nagyobb volt, mint a 6 órát alvóké.

Az alvás véd és gyógyít

Az alváshiány többféleképpen is növelheti a szívroham kockázatát, ebben központi szerepet játszik a kortizol szabályozása. Ez a szervezet stresszre adott válaszának szabályozásáért felelős hormon.

Ha túl magas a szintje, az vérnyomásemelkedéshez vezet.

Aki jól alszik, annak vérnyomása éjjel csökken.

"Ha nem alszunk eleget, kortizolszintünk kibillen, vérnyomásunk éjszaka jobban megemelkedik" - mondta Gulati.

Hani Aiash, a tanulmány vezető kutatója szerint most már bizonyítékunk van az alvás gyógyító és megelőző mivoltára.

"Aki nem alszik jól, kevesebbet pihen 5-6 óránál, az a szívroham nagyobb rizikójának teszi ki magát. De 9 óra alvásra sincs szükségünk: ez is káros" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×