INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

alvás

kutatás

tanulmány

Jobb valakivel megosztani az ágyat alváskor

Jobb valakivel megosztani az ágyat alváskor

Infostart

Gondolhatnánk, hogy a másik mozgolódása, esetleges horkolása, zavarja az alvásunkat, de amerikai kutatók úgy találták: az együtt alvás javítja a pihenésünk értékét.

Több ezer felnőtt, aktívan dolgozó amerikai kikérdezéséből és alvási pontszámaiból következtették ki az Arizona Egyetem kutatói, hogy az együtt alvás hatással lehet arra, hogy másnap milyen jól érezzük magunkat. Akik ugyanis partnerrel (de nem gyerekkel) osztották meg az ágyukat, azok gyorsabb elalvásról, hosszabb ideig tartó alvásról, valamint kipihentebb ébredésről számoltak be – írja a Hvg.hu.

„A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás nagy előnyökkel jár az alvás egészségére nézve, beleértve az alvási apnoe kockázatának a csökkenését, az álmatlanság súlyosságát és az alvásminőség általános javulását" – idézi a Science Alert Brandon Fuentest, az Arizona Egyetem pszichiáterét. Bár az nem világos, hogy a mentális egészség javulása az együtt alvás előnyeinek vagy a romantikus kapcsolat minőségének köszönhető-e. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az elkötelezett kapcsolatban élő emberek jobb testi és lelki egészségben vannak, mint az egyedülállók.

A Hvg.hu emlékeztet, hogy a legtöbb tanulmány (köztük az idézett is), ami az egyedül alvás vagy a közös ágyban való alvás eltéréseit tárta fel, önbeszámoló alvásminőségre támaszkodott. Csak néhány kutatás foglalkozott azzal, hogy a romantikus partnerrel való alvás valójában hogyan befolyásolja az alvás döntő neurológiai fázisait, például a gyors szemmozgásos alvást (REM). Érdekes módon a témával kapcsolatos korlátozott kutatások azt találták, hogy a párok nemcsak alvás közbeni mozgásukat, hanem alvási szakaszaikat is szinkronizálják. Amikor ugyanabban az ágyban aludtak, a REM alvásuk 10 százalékkal nőtt, és folyamatosabb volt annál, mint amikor egyedül aludtak.

Nyitókép: unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018