eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: unsplash.com

Jobb valakivel megosztani az ágyat alváskor

Gondolhatnánk, hogy a másik mozgolódása, esetleges horkolása, zavarja az alvásunkat, de amerikai kutatók úgy találták: az együtt alvás javítja a pihenésünk értékét.

Több ezer felnőtt, aktívan dolgozó amerikai kikérdezéséből és alvási pontszámaiból következtették ki az Arizona Egyetem kutatói, hogy az együtt alvás hatással lehet arra, hogy másnap milyen jól érezzük magunkat. Akik ugyanis partnerrel (de nem gyerekkel) osztották meg az ágyukat, azok gyorsabb elalvásról, hosszabb ideig tartó alvásról, valamint kipihentebb ébredésről számoltak be – írja a Hvg.hu.

„A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás nagy előnyökkel jár az alvás egészségére nézve, beleértve az alvási apnoe kockázatának a csökkenését, az álmatlanság súlyosságát és az alvásminőség általános javulását" – idézi a Science Alert Brandon Fuentest, az Arizona Egyetem pszichiáterét. Bár az nem világos, hogy a mentális egészség javulása az együtt alvás előnyeinek vagy a romantikus kapcsolat minőségének köszönhető-e. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az elkötelezett kapcsolatban élő emberek jobb testi és lelki egészségben vannak, mint az egyedülállók.

A Hvg.hu emlékeztet, hogy a legtöbb tanulmány (köztük az idézett is), ami az egyedül alvás vagy a közös ágyban való alvás eltéréseit tárta fel, önbeszámoló alvásminőségre támaszkodott. Csak néhány kutatás foglalkozott azzal, hogy a romantikus partnerrel való alvás valójában hogyan befolyásolja az alvás döntő neurológiai fázisait, például a gyors szemmozgásos alvást (REM). Érdekes módon a témával kapcsolatos korlátozott kutatások azt találták, hogy a párok nemcsak alvás közbeni mozgásukat, hanem alvási szakaszaikat is szinkronizálják. Amikor ugyanabban az ágyban aludtak, a REM alvásuk 10 százalékkal nőtt, és folyamatosabb volt annál, mint amikor egyedül aludtak.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×