eur:
391.17
usd:
359.56
bux:
72581.88
2024. július 19. péntek Emília
Android logo displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Súlyos hibát fedeztek fel az Android-rendszerben, sok tízmillió mobil van veszélyben

Egy igen súlyos sebezhetőségre derült fény, amely kitrükközi az androidos rendszert. A Google már értesítette az érintett gyártókat.

A Google Android Partner Vulnerability Initative (APVI) hozta nyilvánosságra azt a régóta fennálló sebezhetőséget, amely miatt sok (millió androidos felhasználó kerülhet veszélybe. A probléma elsősorban a Samsung és az LG telefonjait érinti – írja a hvg.hu.

Hackerek szivárogtattak ki úgynevezett platformaláíró kulcsokat: ezeket több androidos gyártó is használja, és arra szolgálnak, hogy garantálják, hogy a telefonon futó alkalmazások, illetve az Android rendszer verziója is legitim. Ha egy rosszindulatú támadó megszerez egy ilyen aláírókulcsot, az Android „megosztott felhasználói azonosító” rendszerét használhatja arra, hogy teljes, rendszerszintű engedélyt adjon a rosszindulatú programoknak az érintett eszközön. Lényegében az érintett eszközön lévő összes adat elérhető lehet a támadó számára, mintha csak odaadnánk a lakáskulcsunkat egy tolvajnak.

A Google szóvivője szerint egyébként nincs arra utaló jel, hogy a Google Play áruház is érintett (azaz harmadik fél alkalmazásboltjaiból letöltött appokról lehet szó), illetve azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mindig az Android legújabb verzióját használják. Ha pedig már nem lehet frissíteni a telefont, vásároljanak egy újabb modellt.

Az érintett gyártóknak pedig azt javasolja a Google, hogy cseréljék le a jelenleg használt aláíró kulcsokat, és hagyják abba a kiszivárgott kulcsok használatát.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×