eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin
Android logo displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 30, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Súlyos hibát fedeztek fel az Android-rendszerben, sok tízmillió mobil van veszélyben

Egy igen súlyos sebezhetőségre derült fény, amely kitrükközi az androidos rendszert. A Google már értesítette az érintett gyártókat.

A Google Android Partner Vulnerability Initative (APVI) hozta nyilvánosságra azt a régóta fennálló sebezhetőséget, amely miatt sok (millió androidos felhasználó kerülhet veszélybe. A probléma elsősorban a Samsung és az LG telefonjait érinti – írja a hvg.hu.

Hackerek szivárogtattak ki úgynevezett platformaláíró kulcsokat: ezeket több androidos gyártó is használja, és arra szolgálnak, hogy garantálják, hogy a telefonon futó alkalmazások, illetve az Android rendszer verziója is legitim. Ha egy rosszindulatú támadó megszerez egy ilyen aláírókulcsot, az Android „megosztott felhasználói azonosító” rendszerét használhatja arra, hogy teljes, rendszerszintű engedélyt adjon a rosszindulatú programoknak az érintett eszközön. Lényegében az érintett eszközön lévő összes adat elérhető lehet a támadó számára, mintha csak odaadnánk a lakáskulcsunkat egy tolvajnak.

A Google szóvivője szerint egyébként nincs arra utaló jel, hogy a Google Play áruház is érintett (azaz harmadik fél alkalmazásboltjaiból letöltött appokról lehet szó), illetve azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mindig az Android legújabb verzióját használják. Ha pedig már nem lehet frissíteni a telefont, vásároljanak egy újabb modellt.

Az érintett gyártóknak pedig azt javasolja a Google, hogy cseréljék le a jelenleg használt aláíró kulcsokat, és hagyják abba a kiszivárgott kulcsok használatát.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×