eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a békéscsabai Réthy Pál kórház oltópontján 2021. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kutatási eredmények alapján változtattak az oltások beadási idején az USA-ban

Nyolc hét elteltével az emberek komoly részében erősebb védettség alakul ki, mintha mindössze három-négy hetet várnának az adagok között.

A Pfizer és a Moderna mRNS-oltásának első két adagját nagyobb különbséggel érdemes beadni a 12-64 éves korosztály tagjai számára az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) új javaslata szerint: a legtöbbet a 12-39 év közti férfiak profitálhatják abból, ha több idő telik el két oltás közt, írja a The Guardian.

Ha nyolchetes különbséggel zajlik az alapimmunizálás, azzal a ritkán fellépő mellékhatás, a myocarditis (szívizomgyulladás) előfordulása is csökken a fiatal férfiakban. Az ajánlás megváltoztatása ugyanakkor nem fog sokakra hatni, mivel az USA-ban 14 hónapja zajlik az immunizálás és a 12 éven fölöttiek 73 százaléka már kapott két adagot a vakcinából.

A CDC ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a friss ajánlás nem mindenkire vonatkozik: az immunhiányos állapotú embereknek,

a 65 év fölöttieknek, illetve azoknak, akik esetében nagy a megfertőződés rizikója, változatlanul 3-4 hetes különbséggel ajánlott, hogy felvegyék a két adagot.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője szerint az eredeti és a mostani döntés is helyes. A világjárvány elején nagy volt a nyomás, hogy a lehető legszigorúbb oltási ütemtervet fogadják el.

"A vírus terjedt. Emberek haltak meg. A lehető leggyorsabban be akartuk őket oltani" - mondta Schaffner.

Az oltóanyaggyártók által végzett tanulmányok alapján a Pfizer oltásait két adagban, háromhetes időközzel, a Moderna oltásait pedig négyhetes időközzel adták be az Amerikai Egyesült Államokban.

Néhány embernél - főként serdülő és fiatal felnőtt férfiaknál - a második oltás után a szívben vagy a szív körül kialakuló, gyulladással járó mellékhatás jelentkezett. A CDC szerint a 18 és 39 év közötti férfiak körében a második Moderna-adagot kapó egymillió főből körülbelül 68-nál, a második Pfizer-adagot kapó egymillió főből körülbelül 47-nél jelentették ezt az állapotot. Egyes kutatások szerint

a második adag késleltetése csökkenti a kockázatot.

Ha a már oltottak aggódnak amiatt, hogy az eredeti ütemterv szerinti oltásokkal a maximális védettségnél kevesebbet kaptak, emlékeztető oltással eloszlathatják ezeket a félelmeket - mondta Schaffner.

"Nagyon jó adataink vannak arra vonatkozóan, hogy a két adag és az emlékeztető oltás nagyon erős védelmet nyújt a súlyos betegségekkel szemben" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×