INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

koronavírus

covid

megbetegedés

tüntet

kutatás

gén

védettség

Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19

Tisztul a kép a Covid egyik nagy rejtélye körül

Infostart

A koronavírussal kapcsolatos talán legnagyobb kérdés, miért betegíti meg súlyosan az emberek egy részét, miközben mások alig érezhető tünetekkel megússzák a fertőzést?

Az egyik legnagyobb kérdés a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, hogy miért kapják el egyesek a fertőzést, míg mások teljesen megússzák azt, vagy alig észrevehető tünetekkel esnek át rajta – írja a CNBC az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket szemléző cikkében, amit a Napi.hu szemlézett.

Jogos a feltevés, hogy azokban a háztartásokban, amelyekbe valaki behurcolja a fertőzést, biztosan mindenkin végigmegy a vírus, ám a statisztika alapján ennek koránt sem akkora az esélye, mint gondolnánk – állítja Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológus professzora. Az elmúlt két évben alapos kutatások indultak annak érdekében, hogy magyarázatot adjanak erre a jelenségre, és 2022 januárjában a brit tudósok publikáltak egy tanulmányt a lehetséges válasszal.

Kutatásaik során azt találták, hogy azok az emberek, akiknek egy korábbi koronavírus-fertőzésből, például egy egyszerű náthából fakadóan sok T-sejtjük, azaz emlékező immunsejtjük marad, jó eséllyel elkerülhetik, hogy a mostani pandémiát okozó SARS-Cov-2 leverje őket a lábukról, azaz komolyan megbetegedjenek. Rhia Kundu, a tanulmány egyik szerzője megjegyezi, bár fontos felfedezésről van szó, erre nem hagyatkozhatunk a védekezésben, az oltásokat pedig nem szabad elhanyagolni. Fontos tehát kiemelni, hogy

a tudósok egyelőre nem tudják miért és hogyan működik ez a keresztimmunitás a koronavírus-típusok fertőzése nyomán.

Mélyebbre kell ásni, ha arra keressük a választ, miért betegednek meg egyesek súlyosan a koronavírus-fertőzés nyomán, míg mások enyhe tünetekkel megúszhatják a dolgot. Danny Altmann elmondása szerint erre a kérdésre már a génjeinkben keresendő a válasz. Ezzel kapcsolatban az Imperial College kutatói hamarosan publikálnak egy tanulmányt, ami gének és az immunrendszer összefüggéseit vizsgálja. A kutatás az emberi vérsejt antigénjeire (angol rövidítéssel HLA) koncentrálódott, és azt találta, hogy különböző HLA-típusok jelenléte összefügghet az erősebb vagy gyengébb megbetegedéssel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Xesai/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018