eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Dániát bevette az újfajta, lopakodó omikron, jó és rossz tapasztalataik is vannak

Egy dán kutatás szerint a BA.2 ragályosabb, mint az omikron alap változata, viszont az oltatlanoknál fokozottaban fertőzőbb, mint az immunizáltak körében.

A rossz hírek nem érnek véget a ragályosság kapcsán: úgy néz ki, a BA.2 könnyedebben is kerüli ki az oltások nyújtotta védettséget, mint a BA.1, jelezték egy vasárnap megjelent dán tanulmány készítői. Az oltások ezzel együtt fontosak maradnak még a lopakodó omikron esetében is, ugyanis a kutatásból kiderül, hogy a variáns fertőzőképessége nagyobb mértékben emelkedik meg, ha oltatlanok körében terjedhet.

A BA.2 nagyon hamar domináns variánssá vált Dániában, nemtől, kortól, oltottsági státusztól és a háztartásban élők számától függetlenül könnyebben terjed, mint az eredeti omikrontörzs, a BA.1 tette. Annak a háztartáson belüli továbbadására 29 százalék volt az esély, míg a BA-2 esetében ez 39 százalékra nőtt. A tanulmány, melyet a Koppenhágai Egyetem és a dán egészségügyminisztérium, szakemberei készítettek, egyelőre szakértői ellenőrzés előtt áll a CNBC cikke szerint.

Több oltás, növekvő védelem

A kutatók megállapítása szerint a BA.2 fertőzőképessége egyértelműen nagyobb, mint a BA.1-é volt, az oltottak körében pedig tapasztalt relatív fertőzőképesség-növekedés ugyanakkor nagyobb, mint amilyen emelkedést az oltatlanoknál tapasztaltak. Ez arra utal, hogy ez a variáns ügyesebben kerüli ki a vakcinák nyújtotta immunvédelmet – ami azért lehet problémás, mert már a BA.1 is jóval fertőzőbb volt, mint bármelyik előző variáns.

Az oltatlanok körében nagyobb a fertőzésátadások aránya a BA.2 esetében, mint a BA.1-nél volt, ez arra utal, hogy nagyobb vírusterheléssel jár a BA.2-vel történő megfertőződés. Az oltottak ugyan nagyobb eséllyel kapják el ezt a variánst, mint a BA.1-et, de kevésbé valószínű, hogy továbbadják azt.

Akik harmadik adagot is kaptak, még kisebb valószínűséggel adták tovább a fertőzést.

"Ez azt jelzi, hogy az áttöréses fertőzés után az oltás véd a további terjedés ellen, a BA.2 esetében jobban, mint a BA.1 esetében" - állapították meg a tudósok.

Sok gyerek kapja el majd

A tanulmány azt is megjegyezte, hogy a BA.2 nagyobb fertőzésre való fogékonysága és nagyobb átvihetősége valószínűleg a vírus kiterjedtebb jelenlétét eredményezi az iskolákban és a bölcsődékben az oltatlan gyerekek körében.

Az ugyanakkor megnyugtató, hogy

a BA.2 okozta fertőzések általában enyhébbek, mint a delta változat fertőzései,

és hogy a vakcinák segítenek megvédeni a súlyos megbetegedéstől és a kórházi kezeléstől.

"A viszonylag ártalmatlan alváltozat magas előfordulási gyakoriságának kombinációja optimizmust kelt" - írták a tudósok, ugyanakkor megjegyezték, hogy fontos a BA.2 szoros figyelemmel kísérése.

Jönnek még további variánsok

Az 5,8 millió lakosú Dániában napi 56 ezer esetet jelentenek, ami a két héttel ezelőtti értékeknek nagyjából a dupláját jelenti. Több mint ezren fekszenek a fertőzéssel kórházban, de az egészségügyi rendszer várhatóan kezelni tudja az omikron okozta terhelést. Az ország lakosságának 80 százaléka oltott, 60 százalék már emlékeztető adagot is kapott.

A WHO egyelőre nem nevezi aggodalomra okot adó variánsnak a BA.2-t, arra ugyanakkor már korábban figyelmeztettek, hogy

az omikronnal nem áll meg a variánsok sora.

A Pfizer és a Moderna vezetői is tartanak az új variánsok megjelenésének esélyétől, melyet növelhet a vakcinák hatásának csökkenése az idő múlásával. Bár a variáns megjelenését követően egyes vélemények azt hangoztatták, az omikron hozhatja el a pandémia végét, a szakértők arra figyelmeztetnek, erről szó sincs egyelőre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×