eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
woman scientist holding a coronavirus in a research lab
Nyitókép: Claudio Ventrella/Getty Images

Majd akkor aggódhatunk, ha görög betűt kap a szlovák koronavírus-mutáció

Rusvai Miklós virológus szerint egyelőre még fokozott figyelemmel sem kell kísérni a szlovák koronavírus mutánst, mivel jelenleg ezt sem a terjedőképessége, sem a vakcinák iránti ellenálló képessége nem indokolja. Az eddigi vizsgálatok szerint a védőoltások legkevésbé a dél-afrikai mutáns ellen hatékonyak, az a mutáns azonban széles körben nem okoz fertőzést Európában.

Az AY.4.2 a delta variáns új változata, Szlovákiában nyolc fertőzöttnél mutatták ki, egyikük már be volt oltva. A szomszédos ország egészségügyi szakértői szerint ez az alvariáns 10-15 százalékkal fertőzőbb a deltánál, Rusvai Miklós szerint azonban ez egyelőre egyértelműen nem igazolódott be. Mint mondta, a szubvariáns már felbukkant az Egyesült Államok nyolc szövetségi államában, valamint több nyugat-európai országban, de eddig még a „hagyományos” delta variánst nem tudta kiszorítani. A virológus azt már más kérdésnek nevezte, ha csak lokálisan is, de Szlovákiában most a AY.4.2 tűnik a fertőzőbbnek.

Hogy a szlovák variáns nálunk vagy a környező országokban mennyire van jelen, azt viszont nem tudni, tette hozzá Rusvai Miklós. A régióban ugyanis nem folynak olyan kiterjedt mutánsfelismerési vizsgálatok, mint mondjuk Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. Tehát lehet, hogy Magyarországon is jelen van már, csak eddig nem került kimutatásra – magyarázta.

Szlovákiában a lakosság átoltottsága még az 50 százalékot sem éri el, a feltételezések szerint azonban az alacsony átoltottság és a mutáns megjelenése között nincs összefüggés, hangsúlyozta a virológus hozzátéve: jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a vakcinák hatékonysága nem csökkent, a szubvariáns fokozott terjedőképessége pedig nem nyert még bizonyítást, az AY.4.2-t még a figyelemreméltó mutánsok közé sem sorolta be, vagyis még görög betűjelet sem kapott. „Az aggodalomra okot adó variánstól pedig még nagyon-nagyon messze van” – fogalmazott Rusvai Miklós.

A szakember hozzátette, a vakcinák az összes eddig ismert variáns, így a szlovák ellen is védelmet nyújtanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×