eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Kombinált oltás védhet a koronavírus és az influenza ellen

Az amerikai Novavax kísérleteinek korai eredményei biztatóak egy kombinált, az influenza és az új koronavírus ellen is védelmet nyújtó oltással kapcsolatban.

Görényeken és hörcsögökön próbálták ki az új oltást, amely mind a két betegséggel szemben erős antitesteket volt képes kialakítani az állatokban a kutatók beszámolója szerint. A szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányt szerző kutatók a NanoFlu és a NVX-CoV2373 oltásokat kombinálták: jelenleg mindkettő a humán kísérletek kései fázisában van, de engedélyt nem kapott még egyik sem.

"A koronavírus-világjárvány során tapasztalt alacsony előfordulás ellenére az influenza továbbra is jelentős kockázatot jelent a globális közegészségügyre. A sokoldalú, hatékonyabb vakcinák iránti igény ugyanolyan fontos, mint korábban volt, ebbe beleértve az influenza elleni vakcinákat is" – idézi Gregory Glennt, a vállalat kutatás-fejlesztésért felelős elnökét a MedicalXpress.

A kísérletben azok a hörcsögök, amelyeket immunizáltak, majd megfertőztek koronavírussal, megtartották testsúlyukat, míg a placebót kapó állatok nem.

A hörcsögök tüdőszövetéből vett minták később bebizonyították, hogy átvészelték a koronavírust.

Az NVX-CoV2373, a Novavax oltásjelöltje 100 százalékos védelmet biztosított brit klinikai kíséreltekben a megbetegedés súlyosra fordulásával szemben, hatékonysága a fertőzés bármilyen formájának kialakulásával szemben pedig 89,7 százalékos volt. Az oltás a tüskefehérje egy darabját használja fel, melyet nanorészecskékbe burkolva szállít a szervezetbe, ahol az immunrendszer aztán ezzel találkozva megkezdheti a felkészülést arra az esetre, ha élesben is szembekerülne a vírussal. Az oltás adjuváns segítségével erősíti fel az immunreakciót.

A NanoFlu is hasonló elv alapján dolgozik, csak a tüskefehérje része helyett hemagglutinint, az influenzavírus külsején található proteint visz be a szervezetbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×