eur:
389.1
usd:
361.49
bux:
68733.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Még az alapos levegőcsere is terjesztheti is a koronavírust

Sokhelyiséges épületek esetében a gyors és hatékony levegőcsere nagy koncentrációban juttathatja el a koronavírust egyik teremből a másikba - állapította meg egy friss kutatás.

Ha az egyik helyiségben koronavírusos személy jelenik meg, és elkezdi kilélegezni az aeroszolok felületén utazó részecskéket, a szomszédos szobában már fél óra múlva jelentős mennyiségben jelenik meg a vírus, és másfél órán át ez is marad a helyzet, állapította meg a kutatás.

Az épületek egészére figyeltek

Leon Pease, a kutatás vezetője arra mutatott rá, hogy más vizsgálatokban csak egy helyiség levegőjét vizsgálták, az épületben esetlegesen megtalálható további termekkel pedig nem foglalkoztak. A gyors légcsere pedig a több helyiséggel rendelkező épületek esetében hamarabb emeli meg a többi helyiségben a vírus koncentrációját, mint ahogyan az egyébként történne,

Cortland Johnson/Sara Levine, Pacific Northwest National Laboratory
Cortland Johnson/Sara Levine, Pacific Northwest National Laboratory

A kutatók azt modellezték, mi történik akkor, ha egy koronavírusos beteg öt percen át köhög egy három helyiségből álló épület egyik szobájában (lásd fenti képünket). A szimulációhoz öt mikron méretű részecskékkel dolgoztak. Három változóval dolgoztak: különböző szűrési szintekkel, a kültéri levegő különböző beépülési sebességével az épület levegőellátásába, illetve a szellőzés vagy a levegőáramlás eltérő sebességével.

Van, ami segít

Ami a friss levegő a rendszerbe vezetését illeti: nem meglepő eredmény, hogy minél több külső levegőt adtak az épületben keringetett levegőhöz, annál jobban csökkent a megfertőződés rizikója.

Amennyiben a belső levegő 33 százalékának megfelelő mennyiségű friss levegőt vezettek be a rendszerbe, az 20 százalékkal csökkentette a megfertőződés esélyét,

feltételezve, hogy a kinti levegő tiszta és vírusmentes.

Az erősebb szűrőrendszer használata hasonló eredménnyel járt: minél hatékonyabba szűr egy szűrő, annál jobban csökken a megfertőződés esélye:a leggyengébb szűrő 20, a legerősebb ugyanakkor 93 százalékkal csökkentette a szomszédos szobában megjelenő virális részecskék számát.

De van, ami veszélyt jelent

A legmeglepőbb eredménnyel a levegőcsere gyorsítása járt: amennyiben a szellőztetőrendszer óránként tizenkétszer cserélte ki a levegőt egy helyiségben, akkor bár ott 75 százalékkal csökkent a megfertőződés esélye, perceken belül megjelent a vírus a szomszédos szobában. Ennek hatására a megfertőződés esélye tízszer akkorává vált, mint amilyen kevés levegőcsere esetén volt.

Pease szerint egy épület szellőztetésének megtervezésében épp ezért sokféle faktort kell figyelembe venni: az ott tartózkodók számát és elhelyezkedését, az épület méretét és a helyiségek számát. Érdemes mérlegelni olyan tényezőket is, mint hogy bár mind az erősebb szűrők használata, mind a külső levegő nagyobb mennyiségének a rendszerbe vezetése energiafelhasználást növel, a szűrés általában kevésbé növeli a költségeket, mint a külső levegő hűtése vagy fűtése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×