eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csodás ókori kincsre bukkantak a tenger mélyén

Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsában - közölte a görög kulturális tárca.

A Mentor akkor süllyedt el, amikor Lord Elgin konstantinápolyi brit követ csoportja Nagy-Britanniába akarta szállítani az athéni Parthenon, az Akropolisz és más athéni műemlékek kincseinek egyes darabjait.

A Dimitrisz Kurkumelisz vezette régészcsoport a közelmúltban folytatott újabb feltárásokon egy aranygyűrűre, egy pár arany fülbevalóra és egy sakk-készlet három bábujára bukkant. A készlet négy másik bábuját egy korábbi feltáráson találták meg.

A Mentor az Athén közeli Pireusz kikötőjéből indult, és Málta érintésével érkezett volna az Egyesült Királyságba.

1802. szeptember 15-én viharos időben süllyedt el Kitera Avlemonasz kikötőjének szikláihoz csapódva. Gyorsan alámerült a tengerfenékre, 23 méter mélyen nyugszik. A hajó valamennyi utasát és a személyzetet fedélzetére vette az Anikitosz nevű hajó.

Lord Elgin megszervezte, hogy a hajó rakományát kimentsék. A Parthenon márványfrízeit sikerült is kiemelniük görög búvároknak és Máltára szállítani, onnan kerültek Londonba, ahol a brit kormány megvásárolta, majd a British Museumnak ajándékozta.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×