eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Átprogramozott őssejtekkel javítanák meg az agyat

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelnék a Parkinson-kórt japán kutatók. Szerdán kezdenek hozzá a klinikai kísérletekhez, és áttörést remélnek a módszertől.

A dopamin hiánya okozza a Parkinson-kórt. Ezt az anyagot az agysejtek termelik, és a kutatók régóta reménykednek abban, hogy őssejtek alkalmazásával visszaállítható a neurotranszmitter vegyi anyag normál termelődése.

Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi, úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését.

Az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy egyén érett sejtjeit például a bőrből vagy a vérből és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjen, mint egy embrionális őssejt.

Ezután dopamintermelő agysejtekké alakítják.

Nobel-díjas tudós vezeti a központot

"Ez lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére" - mondta Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón. A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért.

A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban.

"Körültekintően és mégis gyorsan, a Kiotói Egyetemi Kórházzal együttműködésben végezzük a kutatást, hogy az iPS-sejteket használó új kezelés a lehető leghamarabb eljusson a páciensekhez" - fogalmazott Jamanaka. A szakértők olyan kezelést szeretnének kifejleszteni, amit finanszíroz a társadalombiztosítás.

A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

  • A Parkinson-kórt a dopamintermelő neuronok számának csökkenése okozza az agyban, hatására kéz- és lábremegés, testi merevség jelentkezik.
  • Bár a tünetek enyhíthetőek kezelésekkel, jelenleg a betegségre nincs gyógymód.

A szerdán kezdődő tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát.

Japánban a becslések szerint 160 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A legtöbb páciensnél az 50-es éveiben vagy később jelentkeznek a tünetek, a páciensek száma az öregedő társadalom miatt folyamatosan emelkedik.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×