eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

Mintha csak az űrben utazna, olyan jól láthatja a hamarosan a Szaturnusz légkörében elégő Cassini felvételén, ahogy napfényben fürdik a Naprendszerünk egyik legfurcsább jelensége.

Régóta lázban tartja a kutatókat a Szaturnusz északi sarkvidékén megfigyelhető hatszögletű vihar, amelynek méretét jól jelzi, hogy négy Föld bolyó is elférne benne.

"Egyetlen óriásbolygónál sincs ilyen, és maguk a létezésük, kialakulásuk is rejtély" - mondta az InfoRádióban korábban a különleges, a Naprendszerben egyedülálló jelenségről Sárneczky Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Intézetének munkatársa. A titokzatos légköri képződmény alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető.

Ezt a képet nézve igazi űrhajósnak érezheti magát

A 2016-os év nagy híre volt, hogy ez a vihar kékről aranyszínűre változott, és senki sem tudja pontosan, miért. A kutatók úgy gondolják, hogy a színváltozás valószínűleg a bolygó évszakokhoz köthető változása miatt következett be.

A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini nevű űrhajója tette, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygót, és amely hamarosan, útja végeztével, szeptember 15-én elég a Szaturnuszba légkörében. Addig azonban még különleges mérési eredményekkel és fantasztikus fotókkal lepi meg a tudósokat.

Ilyen meglepő tény volt például, hogy a Szaturnusz és gyűrűi között nagyjából kétezer kilométer széles, viszonylag pormentes sáv, a "nagy üresség" tátong. "A Cassini folytatja útját, a tudósok pedig igyekeznek kideríteni, hogy a vártnál miért sokkal kevesebb a por a bolygó és gyűrűi között" - írta akkor Earl Maize, a NASA bolygókutató központjának munkatársa, a Cassini-projekt irányítója.

A Cassini küldetése 20 év után lassan véget ér, már pályát módosított, és a Szaturnusz felé kering, eközben készítette a fent bemutatott fotót is (eredetije a NASA honlapján látható). Az űrszonda az óriásbolygó gyűrűrendszeréről is továbbított korábban értékes adatokat. „A Szaturnusz gyűrűi apró kövekből, kavicsokból, porszemcsékből állnak, és a kiterjedésükhöz képest nagyon vékonyak a gyűrűi” - mondta az InfoRádió Szigma – a holnap világa tudományos magazinműsorában Szabados László, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×