eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Emberéletet is követelhetne a szeméttenger

Súlyosnak ítélik a problémát a szakemberek, de nem tudják, hogyan oldják meg.

Nem egészen egy negyedszázad alatt az űrhajó megsemmisítésére is alkalmas méretű törmelékek száma több mint a kétszeresére nőtt az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti konferenciájának résztvevői szerint.

"Nagyon aggódunk"

- jelentette ki a németországi tanácskozáson Rolf Densing, az ESA műveleti igazgatója, aki kérte, hogy vegyék komolyan ezt a problémát, amelyet csak nemzetközi szinten lehet megoldani.

A rakétadarabok, kiöregedett műholdak, az űrhajósok által elveszített szerszámok sorozatos szétesések és összeütközések révén egyre csak szaporodnak.

Ezeknek a tárgyaknak a sebessége elérheti a 28 ezer kilométer/órát is, és ezzel a sebességgel még egy kis tárgy is hatalmas károkat képest okozni.

1993-ban a földi radarok 8000, 10 centiméteresnél nagyobb tárgyat állapítottak meg.

  • "Mára mintegy 5000 darab, 1 méteresnél
  • és 20 ezer darab, 10 centiméteresnél nagyobb tárgy,
  • valamint 75 ezer, mintegy 1 centiméteres "repülő golyó" kering a világűrben" - mondta el Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó hivatalának vezetője. Az 1 milliméteresnél nagyobb tárgyak száma feltehetőleg eléri a 150 milliót.

Az ESA hetente kap összeütközésre figyelmeztető riasztást a tíz alacsony pályán keringő műholdja kapcsán. Minden műhold évente egyszer-kétszer elkerülő manőverre kényszerül.

Thomas Pesquet, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó francia űrhajós videoösszeköttetés segítségével elmondta, hogy

az ISS a legfeljebb 1 centiméter átmérőjű tárgyaknak még képes ellenállni.

Az űrállomásnak gyakran kell manővereznie, hogy elkerülje a törmelékeket, de 24 órára van szüksége, hogy reagálni tudjon. Ha nincs elég ideje, a legénységnek "menekülnie kell, be kell szállnia a Szojuz űrhajóba, hogy összeütközés esetén elhagyhassa az űrállomást" - mondta az ESA űrhajósa. Ez az ISS történelmében eddig négyszer fordult elő.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×