eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kiirtható a HIV-vírus az emberi szervezetből?

A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa az AIDS vírust az emberi szervezetből kiirtó gyógyszert ígér, amelynek hamarosan megkezdődnek klinikai tesztjei.

Három hónapon belül indulnak a klinikai kísérletek, amelyek remélhetőleg igazolják az emberi sejttenyészetekben már sikerrel vizsgázott gyógyszer eredményességét - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja hétfőn.

Ábrahám Lojter és Aszaf Fridler professzorok módszere szakít az AIDS-et okozó vírusok számát minimálisra leszorító "koktélok" módszerével, mert a vírus kiirtását, és így a teljes gyógyulást ígéri a betegeknek.

Az új megközelítés a vírus DNS-ét sok példányban viszi át a hordozó sejtbe, és ezzel aktivizálja a sejtek önpusztító mechanizmusát. A kutatók olyan peptideket fejlesztettek ki, amelyek stimulálják ezt a folyamatot.

A kikísérletezett peptidek más létező gyógyszerekkel kombinálva ígéretes eredményeket mutattak a HIV-vírussal megfertőzött sejttenyészetekben: kéthetes kezelés után nem lehetett fertőzött sejteket találni, amiből arra következtettek, hogy nem csak a fertőzés szűnt meg, hanem a fertőzött sejtek is elpusztultak.

Eredményeiket az AIDS Research and Therapy című újságban tették közzé, de a tudósok egy része szerint felfedezésük nem tekinthető jelentős előrelépésnek.

"Ez ezúttal érdekes áttörésnek ígérkezik. Kifejezetten drámai fejlemény, ha egyszer elérte a klinikai kísérletek szintjét" - mondta viszont a Ynetnek Jichák Lévy, az izraeli AIDS munkacsoport 28 éve HIV-pozitív ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×