eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György

Egyre több gólya marad Magyarországon télen is

Legmesszebbre Tanzánia északi részéig repültek a fehér gólyák idén, de egyre több madár vészeli át Magyarországon a telet - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

Évek óta jelöljük Magyarországon is műholdas jeladóval a fehér gólyákat több más faj mellett. Innen tudjuk, hogy a gólyáink többsége Kelet-Közép-Afrikáig vonul, és ott tölti a telet. Ezeknél a madaraknál az ivarérés hosszú évekig - négy-öt évig - tart. A fiatal gólyák éppen ezért nem is jönnek mindig feltétlenül vissza az első néhány évükben az afrikai vagy az ázsiai telelős vonulási területről - tudatta Orbán Zoltán.

Az elmúlt négy-öt évben azonban egyre több fehér gólya dönt úgy, hogy az oda-vissza akár húszezer kilométernél is hosszabb vonulás helyett az itthon maradást választja - közölte. Ezt az teszi lehetővé, hogy mindent megesznek, amit meg tudnak fogni, és le tudnak nyelni. Így nagyon fontos táplálékuk az egerek, pockok, azok a kisemlősök, amelyek nem vonulnak téli álomra. Éppe nezért télen a gólyák elsősorban a szántókon, tarlókon egerésznek, pockoznak. Ezen kívül, ha enyhe az idő, és nem fagynak be a vizek, akkor még halászni is tudnak, illetve nagyon sok helyen etetik is őket az emberek, így már ezt is számításba veszik - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

Azt gyanítjuk, hogy ha egy fehér gólya sikeresen túlélt egy telet, akkor nagyobb valószínűséggel fog a maradás mellett dönteni, hiszen kidolgozott stratégiája van arra, hogy hogyan lehet túlélni a telet - tette hozzá.

A maradás mellett akkor szokott dönteni egy gólya, ha például fiatal, kicsit késői költésből származik, az indulásig pedig nem tud megfelelő kondíciót szerezni, és úgy ítéli meg, hogy nem tud elrepülni odáig. Ez azonban általában ritka - mondta.

Elmnodása szerint ha egy gólya rosszul repül, akkor általában nem csak vonulni nem tud, hanem valószínűleg nem fogja túlélni a telet sem, hiszen száz százalékos repülésre van szükség ahhoz, hogy éjjelre fel tudjon menni a kéményekre. Hiszen az itthon maradó gólyák túlélési stratégiájának egy fontos eleme, hogy ilyenkor nem a vadonban éjszakáznak, hanem a lakott területeken, és rájöttek arra, hogy ha a kémény szélére állnak - akár éjszakára, akár napközben néhány órára -, akkor a kéményből felszálló meleg levegővel tudnak melegedni - részletezte.

Úgy tudjuk ellenőrizni egy itthon telelő gólya kondícióját, hogy szépen lassan elindulunk a talajon tipegő, mászkáló madár felé. Ha azt látjuk, hogy a madár röpképtelen, rosszul mozog, nem tud felemelkedni, akkor érdemes szólni a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatának, hogy mentőhelyre szállíthassák. Az egészséges madarat viszont szükségtelen befogni, és nem is lehet - tanácsolta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×