INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Csak egy kis lyuk a mellkason - új műtéti eljárás az onkológián

Infostart / InfoRádió
Új technikai módszerrel operálnak az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Osztályán, ahol a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikája fog működni. A mellkasi műtéteket egy kisebb lyukon keresztül végzik el, így a beavatkozás és a felépülés is gyorsabb és fájdalommentesebb - mondta el az InfoRádiónak Kocsis Ákos József, mellkassebész, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika munkatársa.

"A világon újabban elkezdték az egy darab metszésben történő tüdőlebeny-eltávolításokat. Magyarországon tavasz óta alkalmazzuk ezt az eljárást - mondta el a mellkassebész főorvos.

"Az új eljárás lényege, hogy egyetlen, három-négy centiméteres metszést ejtünk a beteg mellkasán és ezen keresztül történik a tüdőlebeny ellátása, illetve eltávolítása" - ismertette Kocsis Ákos József.

A főorvos elmondta, hogy ezt a műtéti eljárást lehet alkalmazni tüdődaganat, tüdőáttéti elváltozás, jó indulatú tüdőelváltozások és a mellkasban lévő kisebb - akár jó, akár rossz indulatú - daganatos elváltozások esetében.

"A limitet az képezi, hogy a néhány centis metszésen ki kell férjen az elváltozás" - tette hozzá Kocsis Ákos József.

Azt is hangsúlyozta, hogy ez a műtéti mód nagyobb gyakorlatot és haladó videotechnikás tapasztalatot igényel az orvosoktól.

"Az OOI mellkassebészetén ezzel a technológiával tavasz óta 60 műtétet végeztünk, ebből több mint húsz volt a lebenyeltávolítás" - mondta a főorvos.

Hangsúlyozta, hogy a betegek ezzel az eljárással műtét után sokkal gyorsabban és kevesebb fájdalommal gyógyulnak. A műtét kockázata pedig lényegében megegyezik az egyéb videotechnikával alkalmazott műtéti kockázattal.

"A klinikán képezik is erre a műtéti eljárásra az orvosokat, minden kolléga szeretné elsajátítani ezt a technikát és rutinszerűen alkalmazni" - jelezte Kocsis Ákos József.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk