eur:
388.78
usd:
361.78
bux:
68744.82
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy beteg legyen

Drasztikusan megugrott Franciaországban azoknak a betegeknek az aránya, akik pénzügyi gondok miatt nem gyógyíttatják magukat. Egy friss felmérés eredménye szerint tavaly a franciák 23 százaléka halasztott el vagy mondott le végleg valamilyen gyógykezelésről anyagi megfontolások miatt.

A megkérdezettek teljes egészében a gazdasági válsággal magyarázzák döntésüket, és a felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy az érintettek aránya egy év alatt 11 százalékos növekedést mutat. Nemzetközi összehasonlításban ennél csak a lengyelek és az amerikaiak állnak rosszabbul: az előbbiek 25, az utóbbiak 24 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a válság kirobbanása óta kevésbé tud figyelni az egészségére.

A felmérés eredményeinek ismertetésével csaknem egy időben az egyik befolyásos fogyasztóvédő egyesület drámai hangú jelentést tett közzé, amelyben arra figyelmeztet, hogy a kiegészítő egészségbiztosítások az "elviselhetetlenségig" megdrágultak Franciaországban, az utóbbi években, és ez egyre több embert akadályoz a gyógyításhoz való hozzáférésben.

Az UFC-Que choisir elemzése szerint 2008-ban a pénzhiány miatt mintegy kilenc millió francia nem jutott hozzá megfelelő orvosi kezeléshez, ami 2004-hez képest nem kevesebb, mint 20 százalékos emelkedést jelent. Ennek egyik oka szerintük az, hogy az egy személyre eső éves egészségügyi kiadások 2001 és 2008 között 52 százalékkal emelkedtek meg, a kiegészítő egészségbiztosítási díjak pedig 44 százalékkal.

Az egyesület elnöke szerint az utóbbi években az állami egészségbiztosító folyamatosan igyekszik csökkenteni a saját részét a kezelések, illetve a gyógyszerek visszatérítésében, ennek pedig az a következménye, hogy a kiegészítő biztosítások szerepe felértékelődik. Ma azt lehet mondani, hogy akinek nincs kiegészítő biztosítása, az nem tudja megfizetni a gyógykezelést - fogalmazott Alain Bazot, emlékeztetve, hogy egy ilyen előfizetés a szerényebb háztartások jövedelmének akár a tíz százalékát is felemésztheti.

Az országos egészségügyi kutató és dokumentációs intézet adatait alapul véve az UFC-Que choisir úgy véli, hogy a lakosság 7-8 százaléka, azaz mintegy ötmillió ember semmilyen kiegészítő biztosítással sem rendelkezik, és a jelenség leginkább a munkásokat és a munkanélkülieket sújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×