INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Háromszáz éve elsüllyedt hadihajót találtak német régészek

InfoRádió / MTI
Egy 295 éve elsüllyedt svéd hadihajó roncsait találták meg német régészek a Kieli-öbölben.

Búvárok valójában már 2008-ban ráakadtak a 8 méter mélyben heverő roncsra, de a kutatóknak csak mostanra sikerült megállapítani, hogy a Prinsessan Hedvig Sophia nevű hadihajóról van szó, amely 1715-ben, a Nagy Északi Háborúban süllyedt el.

A schleswig-holsteini tartományi régészeti hivatal munkatársai egyebek közt aranyozott tiszti kardmarkolatot, nyírfából készült cipőtalpat, ólom puskagolyókat, vas ágyugolyókat, lámpákból, ablakokból és palackokból származó üvegdarabokat, gyertyatartókat, játékokat és egyéb, fából készül tárgyakat hoztak a felszínre. Mindezek alapján sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a dán-svéd csatában elsüllyesztett svéd zászlóshajó került elő - mondták el a felfedezők egy pénteki tájékoztatón.

Az 1715. április 25-i csatában a dán flotta nagy fölényben volt, ezért a svéd admirális megparancsolta saját hajóinak elsüllyesztését. A dánoknak azonban egy hadicsellel sikerült megmenteni a teljes elpusztítástól a legtöbb ellenséges hadihajót, kivéve a 47 méteres zászlóshajót, amely annyira megrongálódott, hogy kénytelenek voltak a sorsára hagyni. Az elmúlt évtizedekben sok kincsvadász tett hiábavaló kísérletet a felkutatására.

A bülki világítótorony közelében, nyolc méteres mélységben fekvő roncsot nem emelik ki, már csak azért sem, mert a szóban forgó térséget közben műemléki védelem alá helyezték. A nyáron német, dán és svéd diákok segítségével folytatják a kutatást, amely a felfedezők szerint még távolról sem fejeződött be.

A legismertebb svéd hadihajó, amelyet évszázadokkal az elmerülése után találtak meg, a Vasa, amely a harmincéves háború kellős közepén, 1628. augusztus 10-én süllyedt el, első útján. Az 1956-ban megtalált roncsot 1961-ben emelték ki, s jelenleg Stockholm egyik fő múzeumi büszkesége.

A címlapról ajánljuk