eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gondolta volna? A kutyák olyan okosak, mint a kisgyerekek

A kutyák képesek megérteni akár 250 szót és gesztust, tudnak ötig számolni és képesek egyszerű matematikai műveletekre, vagyis olyan intelligensek, mint egy átlagos két éves gyermek - derül ki állatpszichológusok kutatásából.

A vancouveri Brit Columbia Egyetem munkatársai a nyelv fejlődését és az alap számtant vizsgáló tesztekkel derítették ki, mennyire okosak is a kutyák. Ezeket a vizsgálatokat eredetileg a gyerekeknél alkalmazzák.

A megállapítások szerint egy átlagos kutya olyan intelligens, mint egy kétéves gyerek, vagyis képesek megérteni 165 szót és jelzést. Stanley Coren, a kutatás vezetője kiemelte: a legokosabb ebek közé a border collie és a retriever tartozik, ezek a fajták 250 szót és jelet is meg tudnak érteni, ami egy két és fél éves gyermek szintjének felel meg.

Természetesen nem tudunk leülni és beszélgetni egy kutyával, de ahogy egy kétéves gyerek, a négylábúak is megmutatják, hogy meg tudnak érteni szavakat és gesztusokat - közölte a professzor.

Coren szerint a kutyák a legokosabb állatok közé tartoznak, és akár a majmoknál vagy a papagájoknál is jobban értik meg a nyelvet.

A professzor által vizsgált border collie 200 szót értett meg, felismerte az eszközök nevét, ugyanis odahozta a kért tárgyakat.

Stanley Coren közölte: a kutyák intelligenciája a szelektív tenyésztésnek és az emberek mellett élésnek köszönhetően fejlődött.

A felmérés szerint a legbutább kutyafajták közé a terrierek és a houndok tartoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×