eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hatvanmillióan hordozzák világszerte a szívbetegséget okozó génmutációt

Szívbetegséghez vezet egy génmutáció, amelyet hatvanmillió ember hordoz magában világszerte, a legtöbben Indiában - írja tanulmányában egy kutatócsoport. A gén szerintük harmincezer éve tűnhetett fel arrafelé. Úgy vélik, 2010-re Indiában fog élni a világ szívbetegeinek 60 százaléka.

Világszerte hatvanmillió ember hordoz magában egy szívbetegséget okozó génmutációt, amely a leggyakrabban Indiában fordul elő - írja egy 25 kutató által jegyzett tanulmány, amely arra is rámutat, hogy jelenleg a szívbetegség a világon a vezető halálok. 2010-re a világ szívbetegeinek a 60 százaléka pdieg indiai lesz - állítják a tudósok, akik nyolcszáz ember DNS-ét vizsgálták meg indiai szívkórházakban.

A mutációt, az MYBPC3 kódjelű szívfehérjegént öt éve fedezték fel két indiai családnál, akiknek olyan szívizombetegsége volt, ami miatt szívük legyengült és így nehezebben tudta pumpálni a vért. Az első tünetek általában a középkorúaknál jelentkeznek, később megszaporodnak, ez pedig könnyen hirtelen halálhoz vezethet.

A mutáció egy rendellenes fehérje megjelenését idézi elő. A fiatalok általában le tudják ezt győzni és egészségesek maradnak, amint viszont öregednek, a fehérje újra felépül. A kutatók szerint a mutáció harmincezer évvel ezelőtt bukkanhatott fel Indiában, és azért terjed nagyon gyorsan, mert hatásai általában csak azután jelentkeznek, hogy az embernek gyereke születik.

Így sokan nem is tudják, hogy veszélyben vannak. Vizsgálatokkal azonban meg lehet állapítani, ki hordozza a gént, és talán gyógyszereket is sikerül kifejleszteni a kezelésére.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×