eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vészforgatókönyvek az emberi létfeltételek megmentésére

A széndioxid-kibocsátás csökkentése kudarcot vallott, ezért fel kell készülni a technológiai beavatkozásra az éghajlatváltozás megfékezése érdekében - vélekedik a The Independent brit napilap által megkérdezett éghajlatkutatók többsége.

A brit újság 80 szakembert kérdezett meg, akik 54 százaléka szerint a jelenlegi helyzet olyan irtózatos, hogy mindenképpen szükség van egy tartalék tervre, amely lehetővé teszi az éghajlat mesterséges befolyásolását. 35 százalékuk nem ért egyet ezzel, mert ez elvonná a figyelmet a széndioxid-kibocsátás csökkentésétől, míg 11 százalék nem foglalt állást. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogását azok is szükségesnek tartják, akik kiálltak a "B-terv" kidolgozása mellett.

Az éghajlat mesterséges lehűtésének gondolata néhány évvel ezelőtt szinte őrültségnek számított, ma már azonban komoly tudományos vizsgálódások tárgya. John Shepherd, a Southamptoni Egyetem oceanográfiai központjának professzora például azért tartja szükségesnek vészforgatókönyv kidolgozását, mert a korábbiakhoz képest sokkal borúsabban látja a kibocsátás csökkentésének és a természet alkalmazkodásának esélyeit.

Azzal kapcsolatban, hogy az éghajlati rendszer képes-e megbirkózni az emberi tevékenység miatt a légkörbe került üvegházhatású gázokkal, a tudósok majd háromnegyede azt mondta: pesszimistább, mint korábban. Ennek fő oka, hogy egyre nyilvánvalóbbak azok a korlátok, amelyek között a természet - főként az erdők és a tengerek - el tudja nyelni a széndioxid-többletet.

A légkörben lévő szén-dioxid mennyiségének növekedése az elmúlt évtizedben a klímaváltozás forgatókönyveit kidolgozó Kormányközi Klímaváltozási Testület legrosszabb várakozását is túlszárnyalta, noha ebben az időszakban már érvényben volt a folyamatot megfékezni hivatott kiotói megállapodás.

Egy ideje a tudósok többsége egyetért abban, hogy az éghajlatváltozást, a felmelegedést az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid és a többi üvegházhatású gáz (például a metán) okozza. A természet ezt csak egy ideig képes több-kevésbé kompenzálni, ezután a folyamat visszafordíthatatlanná válik, és megszűnik az a klíma, amely az emberi civilizáció kialakulása óta viszonylag állandó volt, és valószínűleg egy sokkal szélsőségesebb rendszernek adja át a helyét.A lehetőségek

Az utóbbi években számos elmélet látott napvilágot a felmelegedés megfékezésére. Az egyik szerint kénrészecskéket kell juttatni a felső légkörbe - ez történik természetes körülmények között vulkánkitörések esetén -, amelyek aztán annyi napfényt vernek vissza az űrbe, hogy az lehűti a Földet. Ez azonban kockázatos, hiszen visszavetheti a mezőgazdaságot és savas esőket okozhat.

Éppen ezért mások inkább vízpárát juttatnának a sztratoszférába a tengerek felett, az intenzívebb felhőképződés ugyanis szintén több napsugárzást verne vissza. Ebben az esetben nem kell komolyabb mellékhatással számolni.

Egy ettől eltérő elképzelés hívei vasrészecskéket juttatnának a tengerbe, ezzel ugyanis a tapasztalatok szerint ösztönözni lehet a növényi plankton fejlődését, így növelve a lekötött szén-dioxid mennyiségét, amely aztán a növények vázával a tenger fenekére süllyedne. Ha azonban állatok fogyasztják el a planktont, akkor a gáz visszajut a légkörbe.

Született olyan terv is, amely hatalmas csövekkel keverné fel az óceánok vizét, hogy az a természetesnél hamarabb cserélődjön, ami az előzőhöz hasonlóan, csak a planktonokat kihagyva növelné az elnyelődést. A kritikusok szerint azonban a mélyből is hoznának fel szén-dioxidot.

A valószínűleg leginkább futurisztikus koncepció egy hatalmas, vagy rengeteg kis tükör révén verné vissza a napsugárzás egy részét az űrbe. Ez azonban egy meglehetősen költséges és nehezen kivitelezhető elképzelés.

Címlapról ajánljuk
Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Egyetlen hazai pályán játszó csapat került előnybe a második és harmadik számú kupasorozat elődöntőinek első mérkőzésén: a Fiorentina. Mind a három, e két sorozatban még versenyben lévő csapat, amely megelőzte, illetve kiejtette a Ferencvárost, előnyt szerzett.

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×