eur:
388.5
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mire jó, ha az ember nem mos fogat?

A szájhigiéné abszolút hiányának köszönhetően tudják egyre pontosabban megmondani a régészek, mit ettek régen élt eleink.

A 9200 éve, a mai Peru területén élt emberek fogkövének vizsgálatából kiderült, hogy földet műveltek, többek között tököt és babot termesztettek - derült ki egy amerikai kutatásból, amelynek eredményéről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban számoltak be.

Az akkori emberek rendszeresen ettek földimogyorót és egy pacay nevű helyi gyümölcsöt - állapította meg Dolores Piperno, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet és a Természettörténeti Múzeum kutatója, valamint Tom Dillehay, a Vanderbilt Egyetem archeológia professzora.

A két kutató 39 fogat vizsgált meg, amelyeket a perui Nanchoc-völgyben találtak, egy 9200-5500 éves település egyik, kör alakú épületmaradványánál. Egyes fogak szennyezettebb voltak, mint mások, de szinte mindegyiken megtalálták gabonakeményítő maradványait.

Kiderült az is, hogy az akkor élt emberek étrendje állandó volt, és rendszeresen ettek főtt ételt - számolt be Piperno. A két kutató abban bízik, hogy a maradványok további vizsgálatával esetleg kideríthető, mi volt a különbség a Neander-völgyi és a korai modern emberek étrendje között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×