eur:
388.57
usd:
360.72
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak egy génvizsgálat és kiderül, milyen sportoló lesz a gyerekünk

Egy amerikai cég azzal kecsegteti a szülőket, hogy egy géntesztből meg tudják állapítani, a gyerekből lehet-e élsportoló vagy sem.

A Colorado állambeli Atlas Sports Genetics azt állítja: egy közel 150 dolláros (valamivel több mint 31 ezer forintos) géntesztből meg tudják jósolni, hogy a gyerek képességei melyik sportágban hozhatnak számára sikereket: a sebességet és nagy erőt igénylő sportágakban (például az amerikai fociban vagy sprintfutásban) vagy inkább a nagyobb kitartást feltételező sportokban (például a hosszútávfutásban), esetleg a kettő kombinációjában.

Az eljárás valójában nem új, hiszen egy ausztrál cég 2004 óta már alkalmazza a módszert, hogy kimutassa: megvan-e a gyerekben az ACTN 3 nevű gén, amelynek különböző variánsa jelezni tudja, milyen atlétává válhat valaki.

A szülőknek a mintavétel után négy hetet kell várniuk az eredményre. Az amerikai cég már egyéves kortól meg tudja állapítani a gyerek jövőbeni atlétikusságát.

Néhányan azonban vitatják az eljárást, azt állítva, hogy az eredmény láttán a szülők nem tudnak majd tiszta fejjel gondolkodni, és túl korán elkezdik hajszolni gyereküket. Néhány kutató pedig azt mondja, hogy további vizsgálatok kellenek az ACTN3 gén kapcsán, ráadásul nemcsak ez az egy gén játszik szerepet a sportteljesítmény meghatározásában.

AZ Atlas Sports Genetics elnöke a New York Times amerikai napilapnak elmondta: a génteszt az egyik eszköz a sok közül, hogy segítsék a gyerekeket a legjobb sportteljesítmény elérésére. "Egy ötévesen vagy egy újszülöttön elvégzett teszt alapján természetesen nem lehet megmondani, hogy a gyerek a következő Michael Johnson lesz-e, de ha középiskoláig vagy a főiskoláig várunk a vizsgálattal, akkor már túl késő lehet. Már a kezdetektől ki kell mutatni a képességet, így a szülőknek szakszerű tanácsokat tudunk adni" - tette hozzá Kevin Reilly.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×