eur:
388.46
usd:
360.76
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Savasodnak az óceánok a szén-dioxid miatt

Feloldja a szén-dioxid a kagylók házát, így sorra tűnnek el az óceánokból. Helyükre más fajok költöznek, de azokat is veszélyezteti az egyre savasabb víz. A savasodás gyorsasága pedig egyenesen aggasztó méreteket ölt.

Olyan magas a tengerek szén-dioxid-szintje, hogy annak negatív hatása már jól észrevehető kagylókon és rákféléken is. A tudósok a Csendes-óceán északkeleti vidékének parti vizeiből vettek mintát, nem is keveset: nyolc éven keresztül minden fél órában. A kutatás eredményei szerint az éghajlatváltozásra vonatkozó korai előrejelzések alábecsülték az óceánok szennyezettségét.

Timothy Wootton professzor, a chicagói egyetem tanára úgy véli, váratlanul érték a kutatókat a lehangoló adatok. Eddig úgy tudták, az óceánok hatalmas ökorendszerében még az oly sok szén-dioxid is nyom nélkül fel tud szívódni.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szén-dioxid csökkenti a vizek ph-értékét is: az óceánok évről évre savasabbak. "Mivel eddig úgy gondoltuk, hogy állandó a ph-értékük, meglepő, hogy nagy ingadozások is vannak" - jelentette ki a professzor.

A kutatás során naponta mérték az óceánok ph-értékét, sótartalmát és hőmérsékletét Tattosh szigeténél, nem messze az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Washington államtól. De vizsgálták a tengeri élőlények egészségét is.

A kutatók meglepődtek azon, hogy az általuk vizsgált állat- és növényfajok annyira érzékenyek a szén-dioxidra, mivel az árapály-zónában élnek, így ki vannak téve a hullámoknak, a viharoknak és a napnak is.

A legaggasztóbb viszont a savasodás gyorsasága. Az ugyanis tízszer-hússzor gyorsabb, mint eddig feltételezték. Most erre keresnek magyarázatot.

A kagyló házának anyaga kalcium-karbonátból épül fel, így a savas víz könnyen gyengítheti, föloldhatja azt. A tanulmány meg is jegyzi, hogy egyre kevesebb kagyló van az óceánban. Az általuk lakott területeket pedig gyorsan elfoglalják más fajok. Ugyanakkor szerinte idővel a "betolakodó" fajokat is ki fogja kezdeni a savasodás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×