eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Néhány év, és lesz oltás a bőrrák ellen

Jó hír a napimádóknak: néhány éven belül nemcsak krémmel védekezhetnek a káros UV-sugárzás ellen, hanem egyszerű injekcióval is - legalábbis ezt ígéri egy ausztrál kutató.

Ian Frazer nem kevesebbet állít, minthogy megalkotta a vakcinát, amely hatékonyan véd a bőrrák kialakulása ellen. A Queenslandi Egyetem professzora kollégáival együtt egyébként már korábban egy, a méhnyakrák elleni injekció kifejlesztésében is segédkezett.

A legújabb vakcinát egyelőre csak állatokon tesztelték, de a vizsgálatok jól sikerültek, így a professzor szerint az embereken végzett kutatások is hamarosan elkezdődhetnek, így akár öt éven belül elérhetővé válik a szer.

A professzor szerint évente több ezer ember életét lehet megmenteni a vakcinával, amelyet 10 és 12 év közötti gyerekeknek lehetne beadni, hogy későbbi életük során ne fejlődjön ki szervezetükben a halálos kór.

A szakértő szerint a szer azt a nyálkahártyán és a bőrön elváltozást okozó papillomavírust támadja, amely a testben lappangva a rendellenes sejteket rákos sejtekké tudja változtatni.

Szakértők azonban figyelmeztetnek: a szer nem minden fajta bőrrákra lehet hatásos, ezért még mindig az a legtöbb és legjobb, amit tehetünk, hogy megfelelően védekezünk a nap káros sugarai ellen.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×