eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gombákkal a globális felmelegedés ellen

Lassítják a globális felmelegedést az északi félteke szárazabb területein élő gombák - állítják amerikai tudósok. Vizsgálatuk eredménye éppen ellentétes a várakozásaikkal.

Néha egyszerűen nincs kedvük ennei az embereknek, ha túl nagy a forróság - és így vannak ezzel a gombák is. Ez pedig adhat némi reményt a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Egyes gombafajták a szárazság miatt elhalt vegetációval táplálkoznak Alaszkában vagy Szibériában, és kevesebbet táplálékot fogyasztanak, így kevesebb szén-dioxidot is termelnek, amikor a hőmérséklet emelkedik. A szén-dioxid márpedig a globális felmelegedés egyik okozója.

Amint Steve Allison, a Kaliforniai Egyetem professzor mondja, a magas hőmérséklet csökkenti a gombák "étvágyát". Az alaszkai gombák például, mivel hűvös helyen élnek, nem tudnak alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez.

A szárazgombák az emberi szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékát tudják ellensúlyozni. Mivel az északi területeken élelemhiánytól szenvednek a gombák, kevesebb szén-dioxidot termelnek, így a gázból több marad lekötve a földben, és kevesebb jut az atmoszférába.

A tudósok nem éppen ilyen eredményeket vártak, amikor az után kezdtek kutatni, mit történik a gombákkal az északi félteke száraz területein: Alaszkában és Szibériában, Kanadában és Skandináviában.

Azt várták, hogy a hidegebb, nedvesebb földben élő gombák kevesebb szén-dioxidot termelnek mint a szárazabb területeken élők.

Az északi félteke 30 százalékát erdők és száraz területek borítják, a maradék 70 százalék nedvesebb terület, ahol gyorsabban termelődik a szén-dioxid.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×