eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Igazi pazarlás: a kifogott halak egyharmada veszendőbe megy

Takarmány lesz az óceánokból kifogott halak egyharmadából, holott jelentős részük közvetlenül emberi fogyasztásra is alkalmas volna. Van, hogy kétszer-háromszor annyi takarmányhalból tenyésztenek ki fél kiló halat.

Az óceánokból kifogott halak egyharmadából takarmány lesz, holott emberi fogyasztásra is alkalmas lenne. Ez pedig azt jelenti, hogy egyszerre veszélyeztetjük a túlhalászással a tengeri ökoszisztémát és pazaroljuk a forrásokat - figyelmeztetnek a témát kilenc éve kutató tudósok.

A halakat disznókkal, csirkékkel is megetetik, és gyakran végzik csaliként.

Az úgynevezett takarmányhal a 31,5 millió tonnás éves fogás 37 százalékát teszi ki, 9 százalékot pedig haleledelként vagy halolajként értékesítenek.

Csakhogy a takarmányhal a tengeri tápláléklánc alapja: ezeket fogyasztják a nagyobb halak, a tengeri emlősök és a madarak. Túlzott kitermelésük a rájuk vadászó fajokat is fenyegeti, de ha már kifogják, a takarmányhalak egy része az emberek élelmezésére is használható lenne.

A takarmányhal nagy része gazdag az omega 3 zsírsavban, ami a szívet erősíti - egyszerűbb volna közvetlenül ezt fogyasztani nekünk is, mint azokat a halakat, amelyekkel megetetik őket.

Arról persze mindig meg kell győződnünk, hogy minden fajból elegendő méretű populáció maradt az óceánokban, tengerekben nem csak a regenerálódásra, hanem az őket fogyasztó állatok táplálására is - figyelmeztetnek a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×