eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Új módszer a kismamákat veszélyeztető betegség kiszűrésére

Kifejlesztettek egy vértesztet, amelynek segítségével már a terhesség első tizenkét hetében ki tudják mutatni a pre-eklampsziát, egy, a terhes nőkre leselkedő veszedelmet. Eddig ez csak a huszadik hét után volt lehetséges.

Olyan vértesztet fejlesztettek ki brit tudósok, ami kimutatja a terhes nőknél a pre-eklampsziát, még azelőtt, hogy a tünetek megjelennének. Az tesztet öt éven belül vezetik be az orvosi gyarkolatban.

Az eklampszia egymást követő, gyakran eszméletvesztéssel kísért görcsrohamokat jelent, amelyek gyakoriak a terhességi toxémiának nevezett állapotban. A pre-eklampszia állapota a terhességek 3-4 százalékánál fordul elő. Ez az állapot kezelés hiányában kómához vezethet. Az eklampszia előjelei: magas vérnyomás, sok fehérje a vizeletben.

A pre-eklampszia évente ezer csecsemő halálát okozza Nagy-Britanniában. Egy teszttel ugyanakkor sok életet meg lehetne menteni. A hagyományos vizelet- és vérvizsgálatok segítségével azonban csak az első húsz hétben mutatható ki a betegség, az új teszttel viszont az első tizenkét hétben sikerülhetne ez.

A betegek tünetmentes állapota aszpirinnal és folyamatos megfigyeléssel sokáig fönntartható. Dr. Victoria Bills, a kutatás vezetője elmondta, a vér proteintartalma kapcsolatban lehet a pre-eklampsziával, és segítségével a terhesség korai szakaszában kimutatható a betegség.

"Remélem, még az szülésorvosként megélem - az elkövetkező öt-tíz évben -, hogy ki tudunk fejleszteni egy egyszerű vértesztet, amelynek a segítségével az első tizenkét hétben meg tudjuk a kismamának mondani, mekkora esélye van arra, hogy kifejlődik nála a pre-eklampszia" - fejtette ki a doktornő.

Szerinte a VEGF165b nevű fehérje lehet a kulcsa a betegségnek és a megelőzésnek, kezelésnek is. "Ugyan jelenleg nincs lehetőségünk kezelni a betegséget, aszpirinnal már ma is kordában tudjuk tartani" - mondja Bills.

Donald Peebles, a University College Hospital szülésze üdvözölte a hetven beteget bevonó kísérlet eredményét, és további vizsgálatokat sürgetett. Úgy véli, eddig nagyon hasznos eredmények születtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×