eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vagináján keresztül vették ki a veséjét

A vagináján keresztül távolították el egy nő veséjét Berlinben.Hasonló műtétet az egész világon eddig csak az Egyesült Államokban végeztek.

A megoldás célja az volt, hogy a 44 éves asszonynak ne legyen maradandó műtéti heg a hasán és ne kelljen a vágott seb miatt szenvednie - közölte a berlini Helios klinika.

Az operációra azért volt szükség, mert daganat keletkezett a veséjében. A beavatkozás sikeres volt, a páciens hat nap múlva elhagyhatja a kórházat.

A hagyományos veseeltávolító műtét során 15-20 centiméter hosszú vágást kell ejteni a beteg hasfalán, így sérülnek izmok, idegek és erek, a lábadozás pedig akár 17 napig is eltarthat - áll a közleményben.

A természetes testnyílásokon keresztül végzett műtétek nem aratnak osztatlan elismerést. Sokan a fokozott fertőzésveszély miatt utasítják el a technikát - mondta Hartwig Bauer, a Német Sebésztársaság főtitkára.

Az orvos ilyenkor egy apró vágást ejt a vaginán, és a beteg szervvel való kontaktus révén a seb könnyen elfertőződhet. A külső bőrfelület ezzel szemben sokkal biztonságosabban fertőtleníthető - mondta Bauer.

A vita tavaly indult, amikor hamburgi orvosok epehólyagot távolítottak el vaginán át. A kritikusok szerint a hashártyagyulladás veszélye így jóval nagyobb, mint a hagyományos eljárás esetén. Az új technológia pártolói a plasztikai, kozmetikai előnyöket emelik ki - mondta Hartwig Bauer, aki szerint a kérdést csak további tapasztalatok birtokában lehet eldönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×