eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiderült a titok a dinoszauruszokról

Hangképzésre használták hatalmas csontos tarajukat a dinoszauruszok - állapították meg kutatók, akik eddig nem tudtak pontos magyarázatot adni arra: mi célja lehetett a hatalmas állatok ezen szervének.

Õslénytankutatók egy egyszerű számítógépes modell segítségével megállapították, hogy a dinoszauruszok taraja, amely belül csöves volt, alkalmas hátborzongató hangok képzésére.

Az állatok a különleges hangok kibocsátásával tudták magukra vonni a többiek figyelmét, vagy jelezni számukra azt, ha valamilyen veszedelem közeleg.

A speciális program segítségével a kutatók négyféle dinoszaurusz faj által keltett hanghatásokat tudtak modellezni. Az őslények tanulmányozása során CT- és röntgenvizsgálatot is készítettek az állatok koponyáiról.

A korábbi elméletek szerint ezen növényevő élőlényeknek a tarajukat valamiféle szenzorként használták, esetleg a hőmérséklet ingadozását érzékelték vele, vagy különleges frekvenciájú hangokat fogtak fel segítségével.

A kanadai Royal Ontario Museum paleontológusa, David Evans elmondta: a dinoszauruszok agyának formája sok információt ad arról, milyen érzékek voltak kiemelkedően fontosak az állatok számára a mindennapjaik során. Mindez segített nekik abban, hogy rájöjjenek: mi lehetett a taraj evolúciós célja.

A hangképző szerv ötletére akkor jöttek rá, amikor megállapították, hogy a dinoszauruszoknak olyan belső fülük volt, amely képes volt az alacsonyabb frekvenciájú hangok érzékelésére is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×