eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fekáliát hordoz a tömegközlekedők keze

Minden negyedik ingázó kezén fekália van - derül ki egy brit kutatócsoport vizsgálatából. Az eredmény azt jelzi, hogy az angolok többsége nem mos kezet a WC használata után.

A brit kutatók 5 angol város vasúti és buszállomásán 409 ember kezét vizsgálták meg és azt tapasztalták, hogy az ingázók nem fordítanak kellő figyelmet a kézmosásra. Négy utasból legalább egynek fekáliát találtak a kezén. A baktérium jelenléte arra utal, hogy az adott ember nem mosott kezet WC használat után.

"Megdöbbentő volt, hogy hány ember kezén találtunk fekália baktériumot" - jegyezte meg Dr. Val Curtis, a London School of Hygiene and Tropical Medicine központjának vezetője. Hozzátette: az adatok sokkal magasabbak lettek a vártnál, ez pedig azt jelzi, hogy Angliában komoly gondot jelent a kézmosás.

"Ha valakinek éppen hasmenése van, akkor jelentősen megnövekszik a baktérium átadásának lehetősége" - figyelmeztet a szakértő.

A vizsgálatból kiderült, hogy az északi városokban a baktérium gyakrabban fordult elő. Arra is rámutattak a kutatók, hogy a férfiak hajlamosabbak megfeledkezni a kézmosásról.

Newcastle-ben a férfiak 53, a nőknek pedig a 30 százalékánál fedezték fel a baktériumot. Liverpoolban a férfiak 36, míg a nők 31 százalékának volt piszkos a keze. Ezzel szemben más városokban, így például Londonban, Cardiffban vagy Birminghamben a nők keze volt szennyezettebb.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a buszon utazók körében a szennyeződés mértéke nagyobb, mint a vonaton közlekedők esetében.

A fizikai munkát végzők keze tisztábbnak bizonyult a más foglalkozásúak, sőt a nyugdíjasok, a diákok és a diplomások kezeinél is.

"Az eredmények megrázóak, de reméljük elég nyomós indokot szolgálnak arra, hogy mindenki megismerkedjen a szappannal."- mondta Mike Catchpole, a Health Protections Agency's Centre igazgatója. Hangsúlyozta: "A kézmosás mindenki számára fontos, hiszen ezzel védhető ki a különböző fertőzések, a hányásos és hasmenéses betegségek, a nátha és az influenza, elterjedése".

Elengedhetetlen a kézmosás

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy elengedhetetlen a kézmosás WC használata után, étkezés előtt, és a háziállatokkal való érintkezés után.

Úgy vélik, hogy a következő hetek fertőzéseit a norovírus fogja okozni, amely a béltraktus megbetegedésért lehet felelős, és egészen októbertől márciusig fertőz. Becslések szerint 600 ezre -  egymillió ember fertőződik meg évente.

A levegőben terjedő vírust könnyen elkaphatják az egymással érintkező emberek. Szakértők szerint a megfelelő higiénia - így a rendszeres kézmosás - fontos a vírus terjedésének megfékezésében.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×