eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Cápavérrel a rák ellen

A rák elleni harcban is eredményes lehetnek a cápavérből kivont antitestek - közölték ausztrál kutatók.

A cápák vérében lévő antitestek rugalmasabbak és ellenállóbbak az emberénél, és a betolakodó molekulákkal szemben is eredményesebben veszik fel a versenyt - állítják ausztrál kutatók. Erre alapozva a gyógyszerek egy új generációját is ki lehet fejleszteni. Az antitesteket a rákkal szembeni küzdelemben szeretnék hasznosítani a szakemberek.

A cápák immunrendszere hasonlít az emberére, de jóval erősebb, emiatt az állatok ritkán fertőződnek meg. Antitesteik ellenállnak a magas hőmérsékletnek, illetve a szélsőségesen lúgos vagy savas környezetnek, ami azt jelenti, hogy az emberi belek mostoha körülményei között is kifejthetik jótékony hatásukat.

"A cápa vérének molekulái képesek hozzákapcsolódni a ráksejtekhez és így megakadályozzák szétterjedésüket" - állítja Mick Foley, a melbourne-i Le Trobe Egyetem molekuláris biológusa. Kutatásaik eredménye szerint az ellenanyagok lassítják a mellrák szétszóródását, áttétek képződését.

A kutatók szerint a cápa véréből kivont szer másfajta betegségek, például a malária, és az ízületi gyulladás ellen is hatásos lehet.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 09:05
×
×
×
×