eur:
391.1
usd:
367.03
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Már nem csak álom a mellrák elleni vakcina?

Már nem tűnik elérhetetlennek a mellrák megelőzésére szolgáló vakcina, bár egyes kutatók máig kételkednek a megvalósíthatóságában.

Az Oxfordi Egyetem egyik professzora, Valerie Beral, aki már régóta kutatja a mellrák okát, bejelentette, hogy kutatásai során bebizonyosodott: a gyermekvállalás és a szoptatás hozzájárul a mellrák megelőzéséhez.

Most arra is rámutatott: a kutatásoknak annak kiderítésére kellene irányulniuk, hogy ezen folyamatok során milyen hormonális változások zajlanak le a nőkben, amelyek hozzájárulnak a betegség elkerüléséhez, valamint arra, hogy ezek hogyan idézhetők elő mesterségesen. Ha mindez lehetséges, el is készülhet egy olyan vakcina, amellyel már megelőzhető a kór.

Rámutatott arra is: örömteli, hogy az emlődaganat okozta halálozások száma drámaian csökkent az elmúlt években, azonban még mindig rengeteg nőnél alakul ki a betegség, és egyre többüknek kell átesni fájdalmas műtétien vagy kemoterápiás kezelésen.

A professzor tisztában van azzal, hogy azok az idők már természetesen nem térnek vissza, amikor minden nő szült gyermeket és a kicsit saját maga táplálta, Valerie Beral szerint azonban a szülés szervezetre gyakorolt hatásai imitálhatók.

Azaz adható a nőknek olyan hormonkészítmény, amely a terhesség utolsó szakaszának és a szoptatásnak megfelelő állapotokat idéz elő a szervezetükben.

Ha mindez megvalósul, a készítmény a mellrák megelőzésére szolgáló gyógyszerként hasznosítható a jövőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×