eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A méhek tudnak számolni és "nyelveket" tanulni

A méhek képesek megtanulni más méhfajok jeleit, és négyig számolni is tudnak. Egy új tanulmány a rovarok absztrakciós képességéről számol be.

A méhek okos kis teremtmények. Tudnak elvont fogalmakat alkotni, mint szimmetria és asszimetria (ez tükröződik táncukban is), amikor társaikat virágokhoz irányítják. Fajokon keresztül is tudnak kommunikálni, és egy bizonyos pontig még számolni is képesek.

Egy kínai és a canberrai ausztrál állami egyetem tudósainak sikerült kiiktatniuk a méhek azon tulajdonságát, hogy megölik a hívatlan behatolókat, és létrehozták az első olyan méhpopulációkat, amelyekben nem csak egy faj, hanem két faj található meg, európai és ázsiai méh is.

A kutatók megerősítették azt a feltételezést, hogy mindkét fajnak megvan a maga "dialektusa". A méhek például különböző hosszúságú táncot járnak, amikor azt jelzik egymásnak, milyen messzire van egy-egy táplálékforrás.

Ugyanakkor a különbségek ellenére tudott egymással kommunikálni a két faj, mivel egy idő után meg tudták érteni a másik faj jeleit is.

Az európai méheket megtanították arra, hogy egy csíkozott folyósban egy bizonyos számú vonalat repüljenek át. Ha megtették, jutalmat kaptak. Mikor a jutalom elmaradt, a méhek nem hagytak fel a megtanított gyakorlattal.

Ezt követően pedig megpróbálták összezavarni a méheket: különböző vastagságú vonalakat készítettek, és szokatlan jelekkel tűzdelték tele azokat. A méhek azonban még így is annyi vonalat repültek át, amennyit megtanítottak nekik. Azaz tudnak számolni - mint a tudósok megállapították, egészen négyig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×